Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik het beste omgaan met mijn vriendin die in een psychose zit?

Vraag

Een hele goede vriendin van mij heeft op dit moment een psychose. Toen ik bij haar was werd ze heel kwaad en driftig, en nu nog geeft ze mij de schuld van van alles.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord

Hey Anoniem,

Heel zwaar voor je. Dank voor de vriendschap!

Het is natuurlijk een erg moeilijke en stressvolle situatie die je doormaakt met je vriendin die een psychose ervaart. Het is begrijpelijk dat dit zowel voor haar als voor jou erg zwaar is. In situaties als deze kan de LEAP-methode, ontwikkeld door Xavier Amador, heel nuttig zijn. LEAP staat voor Listen, Empathize, Agree, en Partner.

Allereerst, luister (Listen) echt naar wat je vriendin zegt, zonder te oordelen of in de verdediging te gaan, ook al lijken haar ideeën onrealistisch of beschuldigend. Het is belangrijk te onthouden dat haar beleving voor haar op dat moment heel echt is.

Empathiseer (Empathize) met haar gevoelens. Probeer te begrijpen hoe zij zich voelt en erken haar emoties. Zeg bijvoorbeeld iets als “Ik zie dat je erg van streek bent en dat is echt moeilijk voor je”.

Probeer overeenstemming te vinden (Agree) op gebieden waar jullie het eens kunnen zijn, zelfs als je het niet eens bent met haar wanen of hallucinaties. Zoek naar gemeenschappelijk terrein, zoals het feit dat jullie beiden willen dat zij zich beter voelt.

Tot slot, probeer een partner (Partner) te zijn in haar herstel. Dit betekent samenwerken en steun bieden, bijvoorbeeld door samen een afspraak bij een professional te maken.

Het is ook heel belangrijk dat je zorgt voor je eigen emotionele welzijn. Het kan erg zwaar zijn om een vriendin in een psychose te ondersteunen. Zoek eventueel ook steun voor jezelf, bijvoorbeeld bij een therapeut of in je eigen sociale kring. Herinner jezelf eraan dat het niet jouw schuld is en dat je het beste doet wat je kunt in een uitdagende situatie.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 21 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook