Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Vriendin met zelfmoord gedachtes

Vraag

Hoi Ralph,

Mijn vriendin (ik ben zelf een j) heeft last van zelfmoord gedachtes. Ik weet hoe het is aangezien ik het ook had. Ik wil haar helpen maar ze laat me niet toe. Ze vertelt me wel over dat ze aan me denkt, maar bijvoorbeeld gisteren wilde ze het ook echt doen. Haar vriendje heeft haar tegengehouden.

Ze heeft mij niet verteld dat ze zelfmoord wilde plegen. Hoe zorg ik ervoor dat ze ook deze dingen met mij deelt waardoor ik kan helpen?

Antwoord

Beste SkyKnight47,

Je kunt niemand dwingen om zich te laten helpen, maar wel, zoals jij al doet, laten blijken dat je open staat voor een gesprek over zo’n moeilijk onderwerp als zelfmoordgedachten. Misschien kan je vriendin eens bellen met de hulplijn 113, die is speciaal daarvoor opgericht.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 14
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook