Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar moet ik mijn hulpvraag neerleggen?

Vraag

Ik heb een verleden met CPTSS, psychotische gevoeligheid en dissociatie, derealisatie en depersonalisatie. Sinds 2 jaren ben ik stabiel op goed niveau. Toch heb ik restklachten. 40 Jaren weinig voelen, snel in de freeze schieten, je snel ondergeschikt maken ed. Ik zit al lang bij Fact. Zij willen van me af omdat ik niet meer binnen hun doelgroep val. De huisarts wil met mijn verleden niet op de stoel van psychiater gaan zitten. Ik werd doorgestuurd naar een psycholoog. Die wil niet behandelen zonder verantwoordelijk psychiater. Fact wil deze rol niet op zich nemen.

Intussen loop ik regelmatig vast op mijn werk. Medicatie afbouwen mag niet van Fact, omdat ik daar niet stabiel genoeg voor ben. Kortom: te goed voor Fact, te getekend voor niets.

Dan nu de vraag: waar moet ik mijn hulpvraag neerleggen? Wie heeft het bij het rechte eind? Volgens Fact moet de huisarts zijn rol nemen. Volgens de huisarts moet ik een psychiater hebben. Mijn ziektebeeld was dermate ernstig dat de kans op terugval reëel blijft.

Ik weet het echt niet meer. Kunt u mij raad geven. Ik word al 3 maanden van het kastje naar de muur gestuurd i.p.v. geholpen.

Antwoord

Ik krijg met enige regelmaat dit soort berichten. Heel raar eigenlijk, want er is een legitieme zorgbehoefte. Misschien niet urgent op korte termijn, maar wel zeer valide op de lange termijn!

Mijn advies: je zorgverzekeraar contacteren en vragen of zij het voor je regelen gegeven de verwijzing van je huisarts. Zij hebben zorgplicht en moeten je helpen – en ggz instellingen zijn bang voor zorgverzekeraars, dus je hebt kans dat het dan opeens gaat lopen.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Jim van Os op 18 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook