Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar vind ik goede hulp bij psychose a la “goede GGZ”?

Vraag

Hallo Jim,

Iemand heeft mij getipt om naar je video’s te kijken over nieuwe denkwijzen over de behandeling van Schizofrenie en aanverwante ziekten.

Mijn vraag is waar kan ik een therapeut vinden die zo te werk gaat als jij vertelt in je video’s. Mensen beoordelen op basis van hun persoonlijke levenservaringen en traumatische ervaringen, het persoonlijk dossier.

Antwoord

Beste Poes@pas,

Dank voor je vraag – een goede vraag!

De GGZ heeft het op het moment erg moeilijk door allerlei organisatieproblemen binnen de zorg, excessieve regelgeving, bureaucratie, en veel aandacht voor bedrijfsvoering rond technische behandelingen maar weinig relationisme en community.

De GGZ komt daarom niet altijd aan behandelen toe binnen het “EPA” (dit staat voor ‘Ernstige Psychische Aandoeningen’) circuit, in de zin van dat mensen onvoldoende toegang hebben tot community, relaties, ervaringsdeskundigheid, weerbaarheidsbevordering, herstelgroepen, empowerment, traumabehandeling (soms is er EMDR maar dat is vaak onvoldoende) – kortom tot dingen die bijdragen aan sociaal en persoonlijk herstel.

Het kan natuurlijk dat er veel meer mogelijk is bij de plek waar je reeds in behandeling bent, maar dat je je wat meer moet laten horen en wat actiever moet gaan opstellen. Spreek met ze over wat er wel en wat er niet in je behandelplan zit, met de vraag om bij te stellen, uit te breiden of iets anders te doen. Mondigheid kan helpen!

Wat verder te doen?

Je kunt proberen via PGB een eigen herstelcoach te krijgen. Soms lukt het ook via de GGZ-instelling of de WMO.

Waar mensen ook vaak verder mee komen zijn herstelgroepen (binnen of buiten de GGZ) – is dat mogelijk in de buurt van waar je woont? (check onze zorgkaart)

Je kunt ook bij een zelfstandig gevestigde psychiater of psycholoog gaan – steeds meer psychologen en psychiaters verlaten de GGZ om voor zichzelf te beginnen. Zij hebben in de door hen gecreëerde nieuwe werkomgeving vaak meer vrijheid en tijd voor persoonlijke aandacht en herstelgericht werken. Wel even checken met de zorgverzekeraar, want die maken het vaak moeilijk om deze weg te bewandelen.

Probeer met mensen in contact te komen die in hetzelfde schuitje zitten – je kunt enorm veel voor elkaar beteken. Check bijvoorbeeld of er een zelfregiecentrum in de buurt is waar je dit soort dingen kunt organiseren of leren kennen (http://www.zelfregie.nl/zelfregiecentrums/.)

Succes let me know – weet niet in welke regio je woont. Hen je onze zorgkaart gecheckt van herstelgerichte zorg? Zie: https://www.psychosenet.nl/goede-hulp/

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook