Main content

Vraag

Graag zou ik willen vragen of er experts in de buurt zijn tussen Nijmegen en Kleve Duitsland. Experts die net als jullie denken en niet schizofrenie wegzetten als onleefbaar en uitzichtloos. Ik ben op zoek naar een Pools sprekend expert.

Mijn probleem is als volgt… mijn college heeft de diagnose schizofrenie. Zij is Pools, woont in Duitsland en werkt in Nederland. De Duitse taal is zij niet machtig. Nederlands spreekt ze redelijk maar echt haar gevoel kan ze niet verwoorden. Zij heeft heel vaak last van achtervolgingswaanzin, stemmen, denken dat mensen over haar praten en verdere voor mij niet te bevatten \”waarheden\”. Ik weet dat ze het echt geloofd en niet liegt. Het is haar waarheid maar ik weet niet hoe ik haar kan helpen. Het is zelfs zo ver gegaan dat ze in een psychose belande en daardoor een collega verbaal heeft aangevallen. Ze is 2 weken geschorst geweest. Ook is ze hierdoor bij haar vorige werkgever ontslagen. Ze heeft ook in een inrichting gezeten in Kleve na een zware psychose doordat ze dacht dat ze achtervolgd werd.

Het is zo een lieve meid en wanneer zij haar goede momenten heeft dan is de beste, mooiste, liefste en grappigste vrouw die ik ken maar als het slecht gaat dan gaat het goed slecht.

Ik probeer haar zoveel mogelijk te helpen. Zij werkte voorheen in 3 ploegen, dus ook nacht. Ik heb sinds vorige week het voor elkaar dat ze in de 2 ploegen werkt en gelukkig weer mag werken. Ze wilt zelf ook heel graag. Verder weet ik niet wat ik kan doen. Het enige wat ik kan is luisteren en haar te steunen. Nogmaals ze is echt een mooi mens maar ze heeft de juiste begeleiding nodig.

Kan u mij aan een expert helpen. Liefst in Kranenburg Duitsland en het lieft Poolssprekend. Dan voelt zij zich vertrouwd.

Dank u wel.

Antwoord

Beste S,
Wat ontzettend lief en goed van je dat je hulp zoekt voor je vriendin.
En wat een belastende situatie, voor je vriendin en zeker ook voor jou.

In mijn eigen netwerk, ken ik geen hulpverleners in de regio die je noemt en ook pools spreken.

Er een brugfunctie kunnen ontstaan via het emailadres
info@parapsychologische-beratungsstelle.de

Ik denk dat jij of je vriendin dan wel een Duitstalige email zou moeten schrijven waarin je de situatie en vraag voorlegt. Ik kan me voorstellen dat er via hun netwerk dan mogelijk een advies volgt, al weet ik dat niet zeker.

Heel veel succes en hartelijke groet,
Timo


Logo biografie Timo van Kempen

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Timo van Kempen op 10 maart 2019
  • Deel deze pagina: