Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Waar vind ik hulp voor mijn zoon die het spirituele pad interesseert?

Vraag

Mijn zoon 19 jaar zou een psychose hebben volgens een aantal reguliere behandelaren als ik ze zo kan noemen. Hij zou gedwongen opgenomen moeten worden en anti psychose middelen moeten slikken om de diagnose te kunnen stellen.

Dit als inleiding op mijn vraag.

Ik heb de indruk dat steeds meer jongeren niet meer zo goed hun plek in de maatschappij kunnen vinden. Zich behoorlijk wat afvragen over van alles en nog wat. Ik vind dit best zorgwekkend. Wat ik zie is dat mijn zoon zich verveelt. Hij gaat zoeken in sferen die niet zo voor de hand liggend zijn in de maatschappij. Daar bedoel ik dan de demonen wereld mee, voor een beetje spanning en vermaak. Dit doet hem geen goed omdat hij daar niet de juiste begeleiding bij krijgt.

Waar kan ik de juiste hulp en begeleiding krijgen voor mijn zoon die het spirituele pad erg interessant vind en het maatschappelijke ziet als slavernij?

Antwoord

Stel jullie zelf vooral de vraag: wat is er nodig in deze situatie? Het kan helpend zijn om tijdelijk een behandeling in te zetten. Maar als hij, jullie, hier geen reden toe zien, laat je dan ook niet onder druk zetten door behandelaren. Nogmaals, waar zou je zoon het beste mee zijn geholpen?

Zelf heb ik ook de indruk dat onze maatschappij weinig toegankelijk is voor veel jongeren. Gelukkig zijn wij niet de enigen die dat zien. Ik kan me goed voorstellen dat je zoon zijn heil ergens anders zoekt. Dat heb ik ook gedaan toen ik jonger was. De spirituele betekenis van je eigen leven zoeken is nooit verkeerd. Maar neem daar je tijd voor.

Daarnaast zou ik je zoon afraden om demonenwerelden te verkennen. Dit brengt namelijk een zeker risico met zich mee.

Mijn advies voor jullie: ga eens op zoek naar een fijne spirituele leraar voor je zoon. Goeie kans dat hij daar antwoorden vindt.

Hartelijke groet,
Rik

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Rik Verweijen op 12 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit

Lees ook