Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waarom is ECT taboe?

Vraag

Ik heb een psychische kwetsbaarheid ben drie jaar zwaar manisch depressief geweest. Mijn omgeving, zelfs psychiaters, dachten dit ook en lieten mij vallen tot ik na twee jaar ECT kreeg.

Ik heb er in het totaal 32 gekregen waarvan ik de twee laatste bewust hebt meegemaakt. Ik ben volledig genezen, werk weer en ben gelukkig. Ik neem wel elke dag lithium, wat ik ook maar kreeg na vijf psychiaters.

Mijn vraag waarom is ECT taboe? En waarom zijn er nog zoveel patiënten bang van?

Antwoord

Elektroconvulsieve therapie (ook wel ECT, ‘elektroshock’ of ‘shocktherapie’ genoemd) is heel effectief bij de behandeling van ernstige depressies, manieën en psychosen. Het wordt toegepast in ernstige gevallen als medicijnen onvoldoende werkzaam zijn. Het is nooit een eerste keuze behandeling, want is het natuurlijk best ingrijpend, je moet elke behandeling even onder narcose.

Er zijn ook veel negatieve verhalen over geweest, het bekendste voorbeeld is de film ‘One flew over the cuckoo’s nest‘, waarin ECT als een soort straf werd toegepast. Zo’n beeld blijft lang hangen en dat doet de behandeling, indien goed toegepast, totaal geen recht.

Ik heb er zelf veel mensen mee zien opknappen. Het is dus goed dat jij jouw positieve ervaring kenbaar maakt.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook