Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wajong Uitkering

Vraag

Bij mij is schizofrenie geconstateerd in 2014. Mijn vraag is: Heb ik recht op een wajong uitkering?

Graag zou ik precies willen wat mijn rechten zijn.

Antwoord

Het zit als volgt:

Wajong staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten. De wet is bedoeld voor mensen die op jonge leeftijd een ziekte of handicap kregen. En daarom nu en in de toekomst geen mogelijkheden hebben om te werken.

Wil je een Wajong krijgen? Dan kun je bij UWV een Beoordeling arbeidsvermogen aanvragen. Zij beoordelen dan of je mogelijkheden heeft om te werken. Dit heet arbeidsvermogen. De uitkomst van de beoordeling bepaalt of je een Wajong-uitkering kunt krijgen. Of dat je misschien ondersteuning bij werk en inkomen krijgt van de gemeente.

Dus kun je door een ziekte of handicap alleen met hulp werken? Of kun je helemaal niet werken? Dan val je onder de Participatiewet. Misschien kun je een uitkering of ondersteuning bij werk krijgen.

Als je een Beoordeling arbeidsvermogen aanvraagt, bekijkt het UWV of je een Wajong, een Indicatie banenafspraak of een positief Advies indicatie beschut werk krijgt.

Wat je moet weten of doen, ligt aan je specifieke situatie. Hier kun je bekijken hoe het zit.

Ook deze link van het UWV geeft nuttige informatie.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook