Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wanneer ben je suïcidaal?

Vraag

Wanneer ben je/ ik suïcidaal, dit i.v.m. hulp kunnen krijgen voor het eerst, met de crisisdienst? Ben je alleen suïcidaal als je dood wil en ook plannen hebt? Of ben ik ook suïcidaal als ik veel aan de dood denk, ook liever dood wil, maar uit spirituele overwegingen, dat niet wil gaan doen?

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je vraag en wat goed dat je ons hierover consulteert!

In werkelijkheid is suïcidaliteit een heel spectrum dat gaat van af en toe denken aan de dood tot een intens verlangen om uit het leven te stappen. Het ernstigst is suïcidaliteit als de persoon overspoeld is door bijvoorbeeld psychose en in de psychose van bijvoorbeeld stemmen in het hoofd de ‘opdracht’ hoort om zich te suïcideren.

Maar waar het om gaat is dat suïcidaliteit, in welke vorm en ernst dan ook, een signaal is dat er een gesprek op gang moet komen met iemand anders. Iemand in je familie / netwerk of iemand in de hulpverlening.

Het is belangrijk om te praten over suïcidaliteit juist vóórdat iemand denkt over plannen en op het punt staat iets te doen, dus juist in een vroeg stadium.

Het makkelijkst en snelst is chatten of bellen met 113 zelfmoordpreventie – hier kan iedereen met welke mate van suïcidaliteit dan ook direct terecht voor een gesprek, ook anoniem.

En de crisisdienst inschakelen kan ook altijd, via de huisarts. Gewoon doen…

All the best, Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 9 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen
suicidale gedachten

Lees ook