Main content

Vraag

Ik ben een 19-jarige dame. Ik merk al een aantal jaren dat ik gevoelig ben voor depressieve episoden. Door me te omringen met mensen en activiteiten te ondernemen (wat dan erg veel moeite kost) kan ik mezelf er na een tijdje weer uitslepen. Nu heb ik laatst een boek gelezen over manische-depressies en tot mijn verbazing herkende ik een hoop kenmerken van zowel een hypomanie als een depressie. Mijn stemmingen kunnen erg wisselen in de uitersten. Ik kan bijvoorbeeld geneigd zijn om drugs tot me te nemen of veel geld uitgeven, een maand later heb ik het gevoel dat ik niks waard ben en nooit gelukkig zal zijn.

Tot nu toe kan ik hiermee leven en ‘deal ik ermee’ maar ik vraag mij toch af of het nodig is om hulp te zoeken en zo ja, hoe?

Antwoord

Als je je afvraagt of de intensiteit van je stemmingen en emoties buiten het (voor jou) normale vallen, kun je eens langs je huisarts gaan om het te bespreken. Misschien herkent die wel een patroon in je klachten dat nadere diagnostiek vergt. Dan kan een verwijzing naar een psycholoog nuttig zijn om de aard van je klachten verder uit te zoeken en eventueel een behandeling voor te stellen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 19
Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 juli 2019
  • Deel deze pagina: