Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de waarde van een IQ test?

Vraag

Ik heb in oktober een spannende test gedaan namelijk een IQ test. Hier uit is gebleken dat mijn IQ zo laag is, disharmonisch profiel en daarbij IQ op niveau van verstandelijk beperkt.

Ik heb twee maanden moeten wachten voor ik de test kon doen, en ruim voor die test moest ik heel lang wachten voor ik überhaupt op intake gesprek kon komen. Voor tijdens en na heb ik totaal geen gesprekken gevoerd, behalve dan de intake gesprek en uitleg van de Adhd-add test waar weinig uit kwam. De desbetreffende psycholoog was vol gepland dus heb geen enkel moment mijn hoofd kunnen legen.

Geloof me er is vanaf 2019 genoeg gebeurd, sterker nog wou ik een jaar geleden al in therapie, maar helaas kon dat toen niet doorgaan i.v.m. nieuwe job.

Ik heb echt hoognodig advies nodig of deze uitslagen überhaupt wel kloppen, of dat men rekening had moeten houden met mijn toestand. Verder heb ik de avond voor mijn IQ test nog aantal jointjes gerookt en blow ik al 10 jaar en zit ik verder niet meer op school. Wel heb ik mijn mbo 2 met gemak kunnen behalen.

Antwoord

Een IQ-test meet niet de intelligentie maar hoeveel vaardigheden je hebt om een hoog cijfer te scoren op een IQ-test.

Niet meer en niet minder.

Daar komt bij dat concentratie van zeer groot belang is – zonder concentratie bak je niet veel van een IQ-test. Het zou zo maar kunnen dat jij toen je de test maakte weinig concentratie had.

Verder geldt: hoe hoger het opleidingsniveau, hoe hoger het IQ – niet omdat je slimmer bent maar omdat je meer hebt geleerd.

Verder is bekend dat chronisch cannabisgebruik je cognitieve vermogens dempt en ook niet echt helpt voor je concentratie. Als je stopt met cannabis wordt dat allemaal weer beter.

Dus ik zou het cijfer niet echt serieus nemen in de zin van dat je verstandelijke beperkt zou zijn.

Maar dan mijn vraag: waarom kwam je op het idee om überhaupt een IQ-test te doen? Wilde jij dat of was het een idee van een ander?

Wat je het beste kunt doen als je concentratie slecht is:

1. Stoppen met cannabis
2. Voldoende beweging, slaap en gezonde voeding
3. Weinig alcohol.
4. Bezig zijn overdag met iets constructiefs.

Je hebt ongetwijfeld vele talenten!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 25
Beantwoord door: Jim van Os op 8 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook