Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is hersteld zijn?

Vraag

Ik heb 10 jaren cptss, Dis nao en psychotische momenten gehad. Na behandeling bij psytrec 2 jaren geleden ben ik geleidelijk opgekrabbelt. Nu heb ik een stressvolle baan. Geen therapie. Wel 10mg aripiprazol.

Mijn psychiater zegt dat psychotische gevoeligheid nooit over gaat. Dat afbouwen, hooguit met taperingstrips, nog tot hoge risico’s leidt. Betekent dit dat ik dus nooit kan herstellen?

Antwoord

Hey M,

Dank voor je vraag!

Je snijdt een belangrijke kwestie aan, want wat bedoelt iemand met herstel?

In zijn algemeenheid betekent herstel dat je hebt leren leven voorbij je diagnose. Dat je een zinvol bestaan ervaart dat ergens naar toe gaat ondanks de kwetsbaarheid.

We hebben allemaal psychische kwetsbaarheid – dus herstel betekent niet dat er geen kwetsbaarheid meer is, dat kan eenvoudigweg niet.

Herstel betekent dat je de kwetsbaarheid hebt leren compenseren met weerbaarheid – en dit lijkt bij jou ook het geval te zijn. Je bent in ieder geval heel erg ver gekomen, je hebt erg hard gewerkt, geweldig gedaan!

Of mensen wel of geen medicatie gebruiken heeft op zich niets met herstel te maken. Sommige mensen vinden dat de medicatie hun helpt om met de kwetsbaarheid te leven, andere ondervinden dat dit niet nodig is.

Dus als jij die 10mg nodig hebt om een zinvol bestaan te leiden, waardoor er sprake is van herstel, kun je daar gerust mee doorgaan.

Als je wil experimenteren om te kijken of je ook zonder die medicatie kan, kun je dat ook doen, natuurlijk. Er is een kans dat je zonder medicatie kunt, alleen hoe groot die kans is, is moeilijk van te voren te voorspellen. Het is een kwestie van proberen en dat is inderdaad niet zonder risico. Zie al het materiaal hierover op onze website ook!

Het hangt met name af hoeveel de antipsychotische medicatie in het verleden heeft bijgedragen aan je herstel, en wat er in het verleden is gebeurd als je stopte. En bedenk: nooit snel stoppen, altijd langzaam!

Heel veel succes en dank voor je interessante vraag!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 43
Beantwoord door: Jim van Os op 14 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

herstel
Medicatie

Lees ook