Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Wat kan ik als moeder betekenen?

Vraag

Mijn zoon van 24 jaar zit in een psychose. Ik probeer hem zover te krijgen dat hij naar de huisarts gaat voor hulp. Of dat ik de huisarts vraag om langs te komen. Maar hij wil dit echt niet. Ik heb gezegd dat hij hier niet zelf uit gaat komen, maar dan haalt hij gelaten zijn schouders op en loopt weg. Wat kan ik als moeder voor hem betekenen als hij hulp weigert?

Antwoord

Beste Mama,

Het is lastig als je psychotisch zieke familielid weinig of geen ziekte inzicht heeft. Je kunt dan praten als Brugman, maar eigenlijk is dat verloren energie. Op de site van Ypsilon, vereniging voor naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid, vindt u informatie over bijvoorbeeld de workshop ‘Hoezo ziek?’.

In de brochure ‘Ziek? Hoezo ziek? Verbindende gespreksvaardigheden voor familieleden van mensen zonder ziekte-inzicht’ vindt u waardevolle informatie en tips. De brochure is te bestellen via de website van Ypsilon. Als u lid bent of wordt, kunt u de brochure gratis downloaden. Een andere brochure die voor u ook interessant is, en die nu voor iedereen gratis te downloaden is van de site is ‘Help! Psychose in de familie’.

Daarnaast is er de site www.naasteninkracht.nl speciaal voor naasten van mensen met een psychische stoornis. Daar kunt u ervaringsverhalen lezen, tips, adviezen, informatie vinden.

Tot slot kunt u tijdens werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bellen met de Adviesdienst van Ypsilon 088-0002120, voor het luisterende oor, tips en adviezen.

Ik hoop u hiermee toch enigszins verder op weg geholpen te hebben.

Ik wens u sterkte en wijsheid!

Met vriendelijke groet,

Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Ypsilon op 2 december 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook