Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Wat kan ik doen tegen priapisme?

Vraag

Beste Dirk Corstens,

Ik heb een probleem, al jaren psychose schizofrenie en neem olanzapine hiertegen het helpt wel maar ik heb ernstig last van priapisme. Dit gebeurt s nachts van de pijn word ik meerdere keren wakker in de nacht dan loop ik 15 min heen en weer en gaat het over, probeer weer te slapen maar gebeurt weer. De hele ochtend door tot ik wakker ben.

Is er een oplossing, moet ik staken met olanzapine? Hierdoor komt het, wat moet ik doen? Zijn alle medicijnen tegen deze ziekte zo?

Antwoord

Bij de meeste antipsychotica komt priapisme zeldzaam voor. Een buitengewoon vervelende bijwerking. Bij ernstige vormen kan het uren duren. Het hangt samen met de alfa-1-blokkerende eigenschappen van het betreffende middel.

Het antipsychoticum dat dit het minst veroorzaakt op theoretische gronden (het heeft geen alpha-1-blokkerende eigenschappen) is amisulpiride (Solian) dan in ons land niet is te krijgen (maar wel in België en Duitsland). Een middel dat het ook kan veroorzaken maar minder affiniteit heeft met die receptor is aripiprazol (Abilify). Wellicht zou een overstap zijn te overwegen.

Overleg dit met diegene die je het middel voorschrijft.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook