Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat kan ik zelf doen tot ik terecht kan bij de SGGZ?

Vraag

Hallo,

Ik heb wekenlang een antidepressivum geslikt maar het sloeg niet aan. Daarna heb ik een korte periode een ander antidepressivum geslikt maar daar moest ik van mijn huisarts mee stoppen. Ik kreeg namelijk grote angst voor overgeven en daardoor durfde ik niet te eten en te drinken. Daarnaast nam de automutilatie toe en had ik meer gedachten aan de dood.

Inmiddels ben ik het middel dat ik hiervoor slikte aan het afbouwen. Ik heb aangegeven dat ik niet weet of ik nog een ander medicijn wil proberen uit angst voor de klachten.

Het duurt nog ruim een maand voordat ik terecht kan bij een specialistische ggz instelling. Ik heb aan mijn huisarts gevraagd of dat eerder kon, aangezien ik ook al drie maanden op een wachtlijst sta nu, maar dat gaat niet. Praten met de POH maakte alles alleen maar erger en daar zie ik nog meer tegen op.

Heeft u misschien nog tips hoe ik de komende maand kan overbruggen?

Vriendelijke groet,

L.

 

Antwoord

Beste L.,

Altijd vervelend dat er wachttijden zijn voor een intake bij de GGZ. Ik kan natuurlijk niet beoordelen wat je in de tussentijd precies zou kunnen doen omdat ik jou en je klachten niet ken. Dus een paar meer algemene adviezen.

Zorg dat het dagelijks leven zo goed als dat kan gewoon doorgaat: actief blijven, gezond eten, contact met anderen onderhouden, regelmatig slaappatroon, etc. Open deur natuurlijk, maar toch gaat dit bij veel emotionele stress vaak de mist in en dat maakt het allemaal nog erger.

Het gesprek met de POH kan ook daarover gaan, dus niet zozeer over je problemen, maar hoe kun je de alledaagse gang van zaken in stand houden.

Neem na het afbouwen van het antidepressivum even geen medicijnen tot je deskundig advies daarover hebt gekregen. Zet eens voor jezelf op een rijtje wat je in de intake bij de GGZ ter sprake zou willen brengen. Wat is het meest urgente probleem? Maar ook: wat zijn jouw sterke kanten? Wat wil je gaan doen als je weer meer greep op jezelf hebt gekregen?

Ik hoop dat je het zo volhoudt!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook