Main content

Vraag

Mijn nu inmiddels ex vriend lijdt onder psychoses. Zover als ik kon bepalen is hij ook bipolair. Daarnaast gebruikt hij tegenwoordig weer speed als zelf medicatie.

De pillen die hij gebruikte om de psychose te behandelen werkte niet en werd hij heel erg manisch. In zijn psychoses ben ik bijna altijd de hoofdpersoon. Dit is ook de reden dat wij uit elkaar zijn nu. In de nu lopende psychose daarvan heb ik vernomen dat ik wederom de hoofdrol speel.

Hij kan het niet aan dat wij uit elkaar zijn en kan mij niet los laten. Nu is mijn vraag Kan ik het tij keren? Kan ik een rol spelen om hem te bereiken en proberen te zorgen dat hij de juiste hulp gaat aannemen en krijgen?

Natuurlijk is dit nu heel beknopt en ik zou mijn vraag met meer achtergrond willen stellen. Kunt mij iemand of organisatie aanraden mij meer inzicht en antwoord op vragen kan geven?

Antwoord

Mijn psychoses heb ik achteraf altijd als een crisis ervaren waar het nodig was om een andere positie in te gaan nemen in het leven. Andere keuzes maken in relatie tot bijvoorbeeld mijn familiesysteem, een verbroken relatie, mijn jeugd en waar ik zelf naar toe wil in het leven. Waarmee ik wil zeggen: iedereen heeft voor zichzelf het tij te keren.

In de wanen projecteerde ik mijn eigen angsten en boosheid op anderen. Juist bij degenen die belangrijk voor me zijn. Zij waren dus een spiegel voor me.
Dat waren natuurlijk vervelende situaties, dus ik kan me goed voorstellen dat dit jullie relatie zo onder druk heeft gezet, dat het niet houdbaar meer was.

Over je ex-partner en jullie dynamiek. Een open houding én grenzen stellen helpt het meest. Zolang jij goed voor jezelf zorgt en de rust bewaart, kan je een gezonde houvast voor hem zijn en blijven. Je kan hem niet dwingen tot hulp, of hem veranderen. Je kan hem wel prikkelen, hem aanmoedigen, supporten, maar steeds met de gedachte: het is zijn leven en hij is zelf verantwoordelijk voor zijn keuzes.

Nu hij psychotisch is én ook nog hoopt dat de relatie weer de oude wordt is dat extra lastig. Jij zit met zorgen over hem en hij wil je het liefste terug. Wellicht is dan de zorg overdragen naar iemand in zijn nabije omgeving op dit moment wijsheid. Om eerst tijdelijk een gezond afstand in te bouwen, om te zorgen dat het helder is dat hij zijn plek heeft en jij de jouwe, los van elkaar.

Wanneer hij in goede doen is, dan zijn open vragen over verwachtingen fijn. Hoe willen jullie de nieuwe relatie (als ex-partners) voortzetten? Wat is goed voor jou, wat is goed voor hem en wat is goed voor jullie dynamiek samen? Het feit dat de relatie is verbroken en jij uit zorg hier een vraag stelt, zegt veel, jullie zijn nog intens met elkaar verbonden.

In goede doen, kan je met hem deze vraag over hulp het beste zelf voorleggen: Mag ik een rol spelen in je herstelproces?

Werk deze rol zo concreet mogelijk uit: wat mag/kan/zal je doen als het goed gaat? Wat mag je doen als het minder goed gaat? En hoe mag je namens hem handelen als het helemaal mis is en hij zelf niet meer handelingsbekwaam is?

Er is een risico: Hoe verhoudt zo nabij zijn met zijn hoopvolle verwachting dat jullie weer een relatie krijgen? Al schrijvend is dat het meest wat bij mij nu op de voorgrond komt.

Je schrijft: In zijn psychose heb ik een hoofdrol en kan hij mij niet loslaten. Dit zou je ook kunnen omdenken tot: met deze psychose is hij je juist aan het loslaten, en in hoeverre kan jij dit proces op jouw manier ook loslaten?

Sterkte en succes daarmee.

Op je praktische vraag: Ypsilon is een vereniging voor familie en naasten. Ook de VMDB is een vereniging waar je terecht kan. Google ze eens.

Hartelijke groet, Jeroen Zwaal

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 47
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 22 oktober 2018
  • Deel deze pagina: