Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat moet ik doen om laagst mogelijke dosis te vinden?

Vraag

Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn psychiater op de laagst mogelijke dosering gaat met de impromen die ik krijg? {100 mg voor 4 weken}

Antwoord

Beste H,

Goede vraag waarvoor dank!

Het antwoord is: door het samen expliciet eens te worden dat om de laagste dosis te vinden een zekere mate van samen experimenteren met de dosis echt noodzakelijk is. De psychiater moet dus bereid zijn om met jou hier serieus over te praten. Tegenwoordig heet dat “samen beslissen” en elke psychiater is verplicht dat serieus aan te pakken.

Ik zou zeggen: als je 68 jaar bent en al een tijd stabiel, dan is 100mg aan de hoge kant. Oudere mensen moeten een dosis krijgen die eerder aan de lage kant is.

De normale dosis van improment is 50-150mg om de vier weken. Dus gegeven jouw leeftijd zou ik zeggen: bespreek met de psychiater of jullie niet ook geleidelijk heel langzaam kunnen proberen een lagere dosis te gebruiken, tot bv 50mg elke vier weken. En dan een tijd kijken hoe dat bevalt.

Belangrijk is wat je eerder hebt geprobeerd. Werd je in het verleden direct psychotisch als je de dosis lager deed? Of is het nooit geprobeerd? Ben je stabiel op het moment? Heb je veel bijwerkingen? Zijn er geen grote stressoren te verwachten de komende maanden? Heb je suikerziekte of een andere lichamelijke aandoening? Allemaal belangrijke dingen om rekening mee te houden.

Bekijk onze info, blogs en animaties hierover voor je weer met de psychiater spreekt.

Succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook