Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat moet je doen als je verliefd bent op je hulpverlener?

Vraag

Wat moet je doen als je verliefd bent op je hulpverlener, maar je voelt het enkel wanneer je niet bij hem bent?

Ik heb het hem gezegd, zegt dat is beetje normaal, omdat ik je niet veroordeel, maar het gaat wel over. Ik denk heel veel aan hem, en voel me daar erg beschaamd over, ik kan daar met niemand over spreken. Ik zou ook niet kunnen naar een andere psychiater gaan, omdat ik ziek zou zijn van verdriet hem niet meer te kunnen zien, zijn rust en kalmte trekt me aan. Ik kan moeilijk met emoties omgaan.

Antwoord

Hey W,

We hebben inderdaad allemaal de neiging verliefd te worden op onze hulpverlener. We idealiseren hem/haar en geven ons aan hem/haar over.

Maar…. het is een val: In werkelijkheid is het gewoon een mens als alle anderen die we gebruiken om ons zieleleven op orde te krijgen.

Het is een fase waar je doorheen moet – of je moet een andere hulpverlener nemen. Een hulpverlener is iemand die je gebruikt om verandering bij jezelf teweeg te brengen – verliefdheid helpt daar niet veel bij!

Verliefdheid wordt onderhouden door contact, dus als het blijft is een goede optie om te vragen bij een andere, vrouwelijke psychiater te komen.

Sorry dat ik niet makkelijker advies heb…..

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook