Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat weten jullie over hoog-functionerende psychosegevoelige mensen?

Vraag

Wat weten jullie over hoog-functionerende psychosegevoelige mensen?

Antwoord

Dank voor de vraag!

Het klinkt misschien een beetje flauw, maar wij denken dat we niet zoveel weten en dat er misschien ook niet zo veel te weten valt over groepen.

De vraag is volgens ons: is er inderdaad een groep van hoog-functionerende psychosegevoelige mensen die tot dezelfde “klasse” behoren? Lijken die mensen dan allemaal zoveel op elkaar dat er “wetenschap” kan worden gedaan om ze te karakteriseren zodat een expert kan zeggen: ik weet alles van hoog-functionerende psychosegevoelige mensen?

Of is het zo dat er dimensies bestaan van psychosegevoeligheid en hoog-functioneren, waarvan iedereen naast al zijn andere eigenschappen ook een bepaalde combinatie kan hebben?

Met andere woorden: zijn we allemaal meer uniek dan dat we op elkaar lijken?

Wij bij PsychoseNet houden het op het eerste…

Wat denk je?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Jim van Os op 9 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook