Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Weer beginnen met venlafaxine of toch afbouwen?

Vraag

Hoi,

Ik gebruik al meer dan 20 jaar antidepressiva (met af en toe een pauze) voor een angststoornis. De afgelopen jaren is dit de zogeheten onderhoudsdosering van 37.5 mg venlafaxine. Ik ben al langer van plan hiermee te stoppen maar door de vervelende verhalen over ontwenningsverschijnselen stel ik dat steeds uit. Nu had ik voor begin volgend jaar de taperingstrip op de planning staan.

Door een foutje bij de apotheek heb ik drie dagen geen medicijn kunnen nemen. Vanmiddag kan ik ze weer ophalen. Ik heb ook best wat klachten: ben enorm prikkelbaar, emotioneel en had vannacht een verschrikkelijke nacht met veel wakker liggen en enge dromen.

Enerzijds denk ik: hup, pillen halen en weer beginnen. Aan de andere kant zie ik dit ook als kans om te stoppen. Ik heb geleerd dat de klachten die ik heb niet betekenen dat dit mijn ‘ware aard’ is maar dat dit lichamelijke onttrekkingsverschijnselen zijn van het medicijn. Kun jij mij adviseren?

Hoor graag van je…

Hartelijke groet.

Antwoord

Dag W.,

Veel dank voor je vraag. Ik weet natuurlijk niet of je de venlafaxine nu alweer opgestart bent of niet, maar ja…  je zou kunnen overwegen om nu dan maar te stoppen. Venlafaxine is een van de moeilijkste middelen om te stoppen, je kunt er veel ontwenningsverschijnselen van krijgen (en nee, dus niet ‘je ware aard’ die weer boven komt drijven!). Die ontwenningsklachten kunnen nog wel weken aanhouden.

Mocht het echt moeilijk worden, dan kun je overwegen om tijdelijk te herstarten maar dan een lagere dosering. Dat doe je door de capsule open te maken en de korrels door de helft te delen. Dat doe je zo (citaat uit mijn boek Minder Slikken):

Hoewel fabrikanten het ten strengste afraden kunnen capsules eenvoudig geopend worden. Meestal is de gekleurde helft het ‘dekseltje’. De capsule zelf is maagzuurresistent, bedoeld om de inhoud veilig door de zure maag heen te loodsen. Zonder die capsule wordt de werkzame stof namelijk al in de maag afgebroken en werkt het minder goed. Bewaar de capsule, die heb je straks weer nodig.
In de capsules zitten korrels met de werkzame stof. Sommige mensen gaan dan korrels tellen. Voor wie iets minder precies is kun je de korrels ook met een scherp mesje op een hoopje vegen en die dan halveren. Eventueel kun je ook die helft weer halveren.
Veeg de korrels die je wilt gebruiken op een papiertje waar je een trechtertje van gevouwen hebt. Giet de korrels nu weer voorzichtig terug in de capsule en sluit die met het dekseltje af. Een alternatief is om bijvoorbeeld elke week tien korrels minder in de capsule terug te gieten. Het is een heel gepruts, maar het werkt wel.

Vervolgens zou je taperingstrips kunnen bestellen voor het allerlaatste stukje. Kijk even welke zorgverzekeraar dit vergoedt, het is nu ‘overstaptijd’ dus dat komt goed uit.
Sterkte daar!

Vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Remke van Staveren op 23 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie

Lees ook