Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke behandelstrategie bij Rapid cycling hanteren?

Vraag

Mijn vrouw zit al drie jaar bij de GGZ. En daar is geconstateerd dat ze Rapid Cycling heeft.

Drie jaar geleden heeft ze voor het eerst een psychose gekregen. Wat vooral heel vervelend is is dat het afgelopen jaar het veelvuldig achter elkaar voorkomt. Ondanks de verhoging van de medicatie olanzepine en en ook oxepam blijft ze heel snel in haar emotie wisselen. Het wordt niet beter, sterker nog het volgt zich sneller achter elkaar op. Ze heeft het geluk dat ze rustig elke keer kan herstellen, omdat ze niet hoeft te werken. Ik heb een goede baan en kan ook wel thuis zijn, maar ook veel rust en hoeveel mensen om haar heen en met haar praten, het heeft geen effect. Ze valt steeds verder in een gevoel van niet weten hoe ze een normaal leven kan leiden.

Mijn vraag is dan ook: Wat zou ik kunnen doen om haar blijvend te kunnen helpen?

Antwoord

Dat is een vervelende toestand. Om te beginnen, op je vraag wat jij kunt doen is mijn antwoord: blijf je vrouw steunen, ook in moeilijke tijden (maar dat doe je vast), en geef de moed niet op.

Er is altijd weer een nieuwe behandelstrategie te bedenken, ook bij rapid cycling, een klachtenpatroon dat enkele jaren hardnekkig kan voortduren en moeilijker te behandelen is dan een ‘gewone’ depressie of (hypo)manie.

Omdat ik de details van haar behandeling niet ken, kan ik geen duidelijk advies geven. Er zijn verschillende medicamenteuze behandelstrategieën die ingezet kunnen worden. Dat moet je heel consequent en planmatig doen. Als de behandelaar er niet uit komt kan die altijd een second opinion aanvragen bij een specialist op gebied van de bipolaire stoornis (kijk eens op www.kenbis.nl).

Niet dat die wonderpillen in de la hebben liggen, maar mijn ervaring is dat het helpt om het klachtenpatroon nog eens met een verse blik te bekijken.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 41
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook