Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke medicatie na ECT?

Vraag

Ik ben pas gestart met elektroconvulsietherapie (ECT). Het valt me lichamelijk heel zwaar.

Ik ben op dit moment stabiel, maar moet stoppen met lithium omdat ik last heb van failed back surgury syndroom. Daar heb ik medicijnen voor nodig die niet samen gaan met lithium. Gaan de klachten nog verminderen? Spierpijn, hoofdpijn, misselijk… Ik voel dat mijn lichaam erg afziet van de therapie.

Voorlopig moet het ook twee keer per week. Echt heftig. En het is niet iets wat goed bespreekbaar is in onze maatschappij. Dus ik voel me ook nog eens alleen. Naast emotioneel is het met andere woorden ook heftig.

Antwoord

Ik snap dat je een heftige tijd doormaakt met stemmingsklachten en rugklachten. ECT is voor veel mensen met een ernstige depressie een behandeling die goed effect kan hebben als psychotherapie en medicatie geen verbetering hebben gegeven. Het wordt alleen gedaan bij ernstige vormen van depressie. Kennelijk heeft het je geholpen want je schrijft dat je stabiel bent.

Het is dus de vraag hoe lang de behandeling moet worden voortgezet, en om welke reden. Dat moet je met de psychiater die je behandelt bespreken, want dat kan ik natuurlijk niet overzien. Vervolgens komt dan weer de medicatie om een terugval te voorkomen. Als lithium niet kan, zijn er alternatieven die mogelijk wel combineren met de medicatie (pijnstillers?) die voorgesteld zijn voor de rugproblemen. Dit vergt overleg tussen de behandelaars om tot de beste keuze te komen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 33
Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook