Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wordt fMRI al toegepast in de praktijk?

Vraag

Beste Jim,

Een vraag uit nieuwsgierigheid als dat hier mag. Onlangs las ik iets over fMRI en bepaalde patronen die naar voren komen bij mensen met psychose (als ik het goed begreep een soort voorspellers).

Wat ik wil weten is of fMRI al wordt toegepast in de praktijk? Ik meen dat het voornamelijk nog in wetenschappelijk onderzoek wordt toegepast. Klopt dit? Indien ja, waarom is dat?

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste L.,

Met fMRI wordt niet gewerkt in de praktijk omdat in feite nog niets met zekerheid vaststaat met betrekking tot fMRI-parameters en psychose.

Er zijn wel individuele onderzoeken die van alles rapporteren – maar als je alle onderzoeken naast elkaar zet komt er niets consistents uit dat bruikbaar is voor de praktijk.

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 10 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Diagnostiek
Psychosegevoeligheid

Lees ook