Main content

Vraag

Ik slikte Cisordinol. Met hulp van mijn psychiater heb ik dit afgebouwd.  Ik ben een week zonder deze medicatie.
Ik heb nu last van obstipatie. Het drinken van water geeft problemen; er gaat veel water naast, doordat ik minder kracht in mijn lippen heb.

Kunnen deze klachten een gevolg van het stoppen zijn? Is hiervoor een oplossing?

Antwoord

Er is een grote kans dat je klachten onttrekkingsverschijnselen zijn. Er zijn dan een paar dingen die je – uiteraard in overleg met je psychiater – kunt doen. Je kunt afwachten en hopen dat ze vanzelf zullen verdwijnen. Doe dat alleen als je vindt dat je deze klachten goed verdragen kunt en als je merkt dat ze minder worden.

Als je vindt dat je klachten nu al te erg zijn dan kun je aan je psychiater vragen om je een lage dosering Cisordinol voor te schrijven om te zien of je klachten daarna weer verdwijnen. Als dat snel gebeurt (binnen een paar dagen) dan weet je dat het onttrekkingsverschijnselen waren. Blijf in dat geval een tijdje op die lage dosering tot je je goed genoeg voelt om opnieuw te proberen om af te bouwen. Alleen moet je dat dan wel veel langzamer en geleidelijker doen dan je eerder had gedaan. Praktisch is dat goed mogelijk door gebruik te maken van afbouwmedicatie (taperingstrips) die je psychiater aan je kan voorschrijven. (www.taperingstrip.nl)

Omdat er geen taperingstrips voor Cisordinol zijn moet je daarvoor dan wel eerst overstappen op een middel dat vergelijkbaar is met Cisordinol, zoals Haloperidol. Je psychiater kan je daarbij helpen.

Als je klachten niet verdwijnen als je weer Cisordinol zou gaan gebruiken, dan kan dat erop wijzen dat je huidige klachten door iets anders dan door onttrekkingsverschijnselen worden veroorzaakt. Wat in dat geval kan of moet worden gedaan kan ik niet zeggen. Daar moet je dan met je psychiater over praten.

Ik hoop je met dit antwoord verder komt en dat je snel iets aan je klachten zult kunnen doen.

Vriendelijke groet
Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 9 april 2020
  • Deel deze pagina: