Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zijn nachtmerries altijd onverwerkte emoties?

Vraag

Zijn nachtmerries altijd onverwerkte emoties?

Krijg je dan nachtmerries als je in contact komt met je ware gevoelens (angst) en deze verwerkt? Wat positief is. Of krijg je eerder nachtmerries bij overbelasting en stress, waardoor het contact met je (diepere) gevoelens juist is afgenomen? Wat min of meer negatief is.

Antwoord

Beste H,

Nachtmerries kunnen allerlei oorzaken hebben, en zeker niet altijd onverwerkte emoties. Ik denk niet dat nachtmerries je in contact brengen met je ware gevoelens, ook als die angstig zijn. Natuurlijk kan wat je droomt in de verte samenhangen met wat je (ooit) hebt meegemaakt, en overbelasting en sterke stress kunnen je zeker gevoeliger maken voor het krijgen van nachtmerries.

Bij een eerder doorgemaakt trauma kunnen herbelevingen en nachtmerries voorkomen. Er kunnen ook allerlei andere oorzaken zijn, zoals een slechte kwaliteit van de slaap, het gebruik van medicijnen, alcohol of drugs.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Ralph Kupka op 11 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Overig
slaapproblemen

Lees ook