Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is er alsnog kans op terugval na probleemloze afbouw?

Vraag

Beste Peter,

Ik heb een kleine vier jaar Zyprexa gebruikt, waarvan de laatste anderhalf jaar een dosering van 2.5 mg. Drie weken geleden ben ik gestopt, zonder problemen of onttrekkingsverschijnselen. Ik voel me weer meer mezelf, en zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel voel ik me beter.

Kan de terugslag nog komen of is de kans groot dat het hierbij blijft? Ik ben niet bang psychotisch te worden.

Vriendelijke groeten,

M.

Antwoord

Beste M.,

Je bent drie weken geleden met olanzapine (Zyprexa) gestopt vanaf een dosis van 2.5 mg. Je schrijft dat je je zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel beter voelt en je vraagt je af of een eventuele terugslag nog kan komen.

Het antwoord op die vraag is dat niemand dat kan voorspellen. Het is mogelijk dat het voor jou allemaal goed blijft gaan, en ik hoop voor jou dat dat ook zo zal gaan. Het is mogelijk, ook na wat langere tijd, dat je alsnog klachten krijgt die te maken kunnen hebben met het stoppen met de olanzapine. Als dat gebeurt dan hoeft dat niet direct een reden te zijn om je veel zorgen te maken. Wat je dan kunt doen is met je behandelaar overleggen of je een lage dosering olanzapine kunt gaan gebruiken om te zien of die klachten daardoor weer snel verdwijnen. Die dosis kan lager zijn dan de 2.5 mg die je als laatste hebt gebruikt. Mogelijk is 1 mg daarvoor al genoeg en misschien helpt een nog lagere dosis dan ook al. Dat is een kwestie van verantwoord uitproberen, samen met je behandelaar.

Als je klachten hierdoor dan inderdaad verdwijnen, dan weet je dat die te maken hadden met het stoppen met de olanzapine. In dat geval moet je een tijdje op die lage dosis blijven tot je het gevoel en het vertrouwen hebt dat je opnieuw kunt gaan afbouwen, maar dan heel geleidelijk. Met standaardmedicatie van de apotheker kan je behandelaar je hiermee niet goed helpen. Met afbouwmedicatie kan dat wel.

Ik hoop voor jou dat dit allemaal niet nodig zal zijn en dat je je zo goed zult blijven voelen als je je nu voelt. Maar je weet nu tenminste wat je kunt doen als je onverhoopt binnenkort toch klachten zou krijgen. Je kunt dan dit antwoord ook aan je behandelaar laten lezen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 25 februari 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
olanzapine
Zyprexa

Lees ook