Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zoon stopt met blowen?

Vraag

Beste Jim,

Mijn zoon van midden twintig heeft meerdere trauma’s. In zijn puberteit is hij begonnen met blowen en een aantal jaren geleden heeft hij zijn eerste psychose gehad. Hij werd toen gedwongen opgenomen. Inmiddels is hij dit jaar ook weer een aantal keren opgenomen.

Ze krijgen de psychose steeds wel weer onder controle met medicatie, maar mijn zoon gaat zodra hij naar huis mag toch weer blowen en gaat dan erg decompenseren. Hij zegt daar zelf alleen helemaal geen problemen mee te hebben.

Hij vindt het vreselijk gedwongen op te worden genomen en toch kiest hij er dan weer voor om te blowen. Valt dit ook onder geen ziekte-inzicht hebben? Ik voel mij erg machteloos en weet niet goed hoe ik hem kan overtuigen of moet helpen.

Dank voor uw advies.

Antwoord

Hey moeder, dank voor je vraag en goed dat je hier bent!

Ik begrijp dat je je enorm zorgen maakt om je zoon, en het is hartverscheurend om hem keer op keer te zien worstelen met psychoses. Wat je beschrijft kan inderdaad deels een gebrek aan ziekte-inzicht zijn; hij begrijpt mogelijk niet volledig hoe zijn cannabisgebruik zijn psychische gezondheid beïnvloedt (inzicht in de oorzaak).

Aan de andere kant kan het ook zijn dat er sprake is van een verslaving aan cannabis. Verslaving is een complexe aandoening die de wilskracht en het vermogen om heldere beslissingen te nemen kan beïnvloeden. Ondanks dat je zoon na het blowen psychotisch wordt, kan hij het gevoel hebben dat hij niet kan stoppen met het gebruik ervan. Het kan ook te maken hebben met eenzaamheid en behoefte om te ontsnappen.

Een mogelijke benadering om beter te begrijpen wat er aan de hand is en hoe te helpen, is motivational interviewing. Dit is een vorm van gespreksvoering waarbij de therapeut de persoon helpt om zijn eigen motivaties voor verandering te ontdekken en te versterken. Het is een respectvolle en niet-oordelende methode, die erkent dat verandering moeilijk is en dat elk individu op zijn eigen tempo vooruitgaat.

In het geval van je zoon zou een therapeut die gespecialiseerd is in motivational interviewing met hem kunnen werken om te ontdekken waarom hij blijft blowen, ondanks de negatieve gevolgen, en wat hem zou kunnen motiveren om te stoppen. Het kan ook nuttig zijn om hem te helpen de verbinding te zien tussen zijn cannabisgebruik en zijn psychoses, als hij die nog niet volledig begrijpt.

Ik raad je aan om met de behandelende arts of een verslavingsspecialist te praten over de mogelijkheid van motivational interviewing. Het kan ook nuttig zijn om steungroepen te zoeken voor families van mensen met psychische aandoeningen en/of verslavingen. Je bent niet alleen in deze strijd, en er zijn hulpbronnen beschikbaar die je kunnen ondersteunen.

Ook kan het helpen om hem voor te lichten over wat voor cannabis er allemaal is. Wellicht is hij over te halen om – als hij toch moet gebruiken – een variant te nemen met relatief weinig THC en meer CBD.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 19 mei 2023

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Psychosegevoeligheid

Lees ook