Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Zoon mediteert erg veel

Vraag

Hallo,
Onze zoon is 23 en heeft ASS met psychosegevoeligheid. Hij weigert al jaren medicatie. Omdat hij bijzonder snel overprikkeld is en dan in de war raakt, is hij gaan mediteren. Intussen mediteert hij 6-8 per dag en is hier niet van af te brengen. Wij weten ons geen raad meer. Ook hulpverlening heeft hem losgelaten omdat hij niet open staat voor behandeling. Heb jij of een van je collega’s nog tips?
Hartelijk dank alvast voor de moeite.

Antwoord

Hoi S,

Sorry voor het late antwoord. De jaarwisseling heeft even moeten bezinken.
Ik zou me niet zozeer druk maken om het vele mediteren. Ja, het is niet geheel zonder risico voor iemand met een psychische kwetsbaarheid. En 6-8 keer (uur?) per dag is lichtelijk extreem. Aan de andere kant, het is ook niet zo risicovol dat hij sowieso zal afglijden. Ik denk dat het ook iets moois is. Hij heeft een manier gevonden om de rust in zijn hoofd te bewaren. Beter dan drugs gebruiken of iets dergelijks, lijkt me. Dit zeg ik als individu met ASS, inclusief stevige prikkelgevoeligheid en voormalige psychosegevoeligheid. Ik ben ook rond die leeftijd begonnen met meditatie, en doe dat nog altijd.
Geen echte problemen tegengekomen in al die jaren wat dat betreft.

Hij wil dus pertinent geen medicatie. Dat is dan zijn keuze. Hij kan daartoe niet gedwongen worden zolang hij geen gevaar is voor zichzelf of anderen. Hij lijkt me aardig overtuigd van zijn standpunt. Misschien gaat het kwartje nog ergens vallen. Ik kan uit je verhaal niet opmaken hoe serieus zijn kwetsbaarheid is.
Wat meditatie betreft nog dit: elke meditatieleraar zal zeggen dat begeleid mediteren, in n groepje, belangrijk is wanneer je ermee begint. Ik zou dat ook je zoon zeggen. Als hij er baat bij heeft, waarom zou hij dan niet n leraar zoeken? Zo leert hij gelijk hoe je het op een gezonde en correcte manier doet. Daarbij kan een meditatieleraar een voorbeeldfiguur zijn. Dat zou mooie dingen op kunnen leveren.

Heb vertrouwen. Bij mij is het ook goedgekomen.

Hartelijke groet.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Rik Verweijen op 13 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook