Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zorgplicht bij de zorgverzekeraar?

Vraag

Beste Jim,

Ik begrijp van je dat patiënten tegenwoordig kennelijk bij nood hun zorgplicht bij de verzekeraar moeten gaan halen ? Volstrekt nieuw in de geschiedenis lijkt het toch?
Met enige regelmaat dit soort vragen kennelijk? Behandelende psychiaters en ook huisartsen hebben toch ook duidelijk hun zorgplicht ?

Hoe zijn de transmurale protocollen hieromtrent dan en waar kan men die inzien? Wat betreft de huisartsgeneeskunde telt nog steeds denk ik de kernwaarden die geformuleerd zijn tijdens de Woudschoten conferentie 23 en 24 januari 1959:

De kerntaak van de huisarts werd geformuleerd als het aanvaarden van de verantwoordelijkheid voor een continue, integrale en persoonlijke zorg voor de gezondheid van de zich aan hem toevertrouwde individuele mensen en gezinnen. Dit werd destijds verder uitgewerkt in 12 deeltaken. (bron:Canon in de geneeskunde in Nederland f.g. Huisman en M.j. van Lieburg;2009)

Hoe zit dit allemaal anno 2019?

Antwoord

Anno 2019 is de GGZ-zorg een schaars goed geworden en staan er 90.000 mensen op wachtlijsten (evenveel mensen als er in de ggz werken). De hulpverleners willen wel, maar het systeem maakt dat alles muurvast loopt.

Kan hier geen volle analyse geven – maar de krant Trouw schrijft er veel over, bijvoorbeeld hier.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook