Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ik durf mijn ‘zwarte’ gedachten niet te bespreken met mijn psycholoog, wat nu?

Vraag

Ik loop bij een eerstelijnspsycholoog voor depressie. De depressie wordt erger en ik denk nu vele malen per dag: ik ben een door en door slecht mens, ik wil dood.

Ik durf dit niet te bespreken met mijn psycholoog.

Wat moet ik doen?

Antwoord

Beste S.,

Ik zou dit juist wel bespreken met de psycholoog, want het zijn gedachten die typisch horen bij een depressieve stemming. Ook tegen dergelijke gedachten kan psychotherapie (bijvoorbeeld cognitieve therapie) helpen.

In het algemeen moet je naar behandelaars open zijn over je klachten, ook als je je daarvoor schaamt. Het is natuurlijk niet gemakkelijk om over je emotionele problemen te praten, zeker als het gaat om doodsgedachten en denken aan suïcide. Overwin je schroom in de veilige context van een behandeling. Daar zijn hulpverleners toch voor?

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook