Veel gezochte termen

Psychosenet boeken

boek-in de ban van burn-out

Auteur:

Christiaan Vinkers

Uitgever:

Prometheus

Verschijningsdatum:

19 september 2022

In de ban van burn-out – Christiaan Vinkers

Christiaan Vinkers kreeg een plan. Hij gaat zich verdiepen in burn-out. Wat is een burn-out precies, hoe komen we aan de term, wat zijn de oorzaken en wie is er gevoelig voor? Maar nog meer: hoe komen we er weer vanaf? In de ban van burn-out.

Ons dagelijks leven is hectischer dan ooit. Geen wonder dat burn-outklachten zo herkenbaar zijn: één op de zes Nederlanders heeft er last van, er zijn vele duizenden burn-outcoaches en het fenomeen wordt regelmatig besproken in de media. Hoewel we dus in de ban van burn-out lijken, weten we gek genoeg niet echt goed wat het is. De wetenschappelijke basis ervan is wankel: het is slecht meetbaar, niet betrouwbaar vast te stellen en bovendien zijn er weinig bewezen werkzame behandelingen.

Maar als we zo weinig van burn-out begrijpen, hoe moeten we dan verder?

Als psychiater en stressonderzoeker vindt Christiaan Vinkers dat we een fundamenteel andere visie nodig hebben. We zouden ons minder moeten richten op burn-out als eindstadium en meer op de stressvolle weg ernaartoe: hoe raakt iemand overbelast, bij wie gebeurt dit en wanneer? Op die manier kunnen we meer grip krijgen op burn-out: wie krijgt er last van en hoe kunnen we dit voorkomen?

Review:

Uit een recensie op bol.com: “Had Frodo dit boek maar bij zich gehad op weg naar Mount Doom”.


Christiaan Vinkers (1980) is psychiater en hoogleraar Stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC. Hij is lid van de Raad Medische Wetenschappen van de KNAW. Eerder schreef hij samen met Roeland Vis Hoe zit het nu echt met antidepressiva.

Meer lezen over burn-out?

Gerelateerd

Meer over

Burn-out

Lees ook