In een wereld waarin labels steeds vaker gebruikt worden om “anders zijn” te duiden, zoekt Suus naar eenvoud midden in complexiteit. In deze blog reflecteert ze op het begrip neurodiversiteit en jezelf zijn, een woord dat steeds meer lading krijgt, maar tegelijk ook vragen oproept. Hoe verhouden we ons tot die diversiteit, zowel in onszelf als in de ander?
“Anders zijn” een naampje geven
Neurodiversiteit voelt als een pilot die momenteel in de maatschappij is losgelaten. Wat denken we daarvan en hoe reageert iedereen daarop? Het is een prachtig woord waar zoveel onder geschaard wordt. Het legt weer een klemtoon op hoe we “anders zijn” een naampje kunnen geven. Uiteindelijk is iedereen neurodivers, iedereen is anders. Of zie ik het verkeerd? Ik ben op zoek naar een simpele oplossing, een simpel antwoord in de complexiteit in mijn denken.
Er zijn momenteel zoveel influencers die autisme, adhd, add, dyslexie onder de aandacht willen brengen. Enerzijds benijd ik ze, anderzijds merk ik dat het mij irriteert. De exposure die blijkbaar nodig is om aandacht te krijgen, of begrijp te creëren over deze onderwerpen.
De essentie van het leven
Als ik puur kijk naar mijn essentie zou de wereld heel simpel zijn; we zijn allemaal mensen, we willen allemaal gelukkig zijn, we hebben elkaar nodig om te overleven. We hebben de aarde en alles wat daar onderdeel van is, met respect te benaderen en te laten zijn. Te laten zijn…..Tja, en daar gaat van alles mis.
De mens is helaas vaak machtsbelust, op geld en gewin gericht, op onderdrukking. Ik kan daar helemaal niets mee. Het gaat ver voorbij aan wat voor mij de essentie van het leven is. Ik probeer oprecht gedachtegangen van een ander te volgen, te begrijpen, te analyseren. Vaak ligt hun focus niet waar ik mij mee bezig houd.
Luister naar je innerlijke stem
Het doet mij pijn dat anderen de simpliciteit van het leven niet zien, niet voelen, niet kunnen of durven ervaren. Het zou een uitnodiging moeten (mogen) zijn om vanuit je innerlijk te leven en niet van hoe je graag ervaren wil worden. Ik weet dat dat niet makkelijk is. Toch moet het mogelijk zijn. Het is een innerlijk vuur wat aangewakkerd mag worden en je daar volledig aan overgeven. In je eigen kracht gaan staan.
Uit eigen ervaring weet dat ik het hard werken is om op dat pad te blijven wandelen. Er zijn voldoende hobbels en zijwegen die mij van mijn missie proberen te krijgen. Toch blijf ik proberen om naar mijn innerlijke stem te luisteren, mijn authentieke zelf te zijn en te blijven. Het begrip neurodiversiteit helpt daarbij. Laten we alsjeblieft met een open blik naar elkaar kijken, van elkaar leren en elkaar met respect behandelen. Ik geloof echt, dat als we die stap zetten, een betere wereld op ons wacht. Hoe klein dat stapje ook mag zijn.
Meer lezen van Suus?
Meer lezen over Neurodiversiteit?
- Wat is neurodiversiteit en neurodivergentie?
- Neurodiversiteit begrijpen: wat het is en waarom het ertoe doet
- Neurodiversiteit Begrijpen in 33 vragen
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie