Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Helpt cannabidiol bij een psychose?

hersenorganoiden

Kan cannabidiol, een stof die van nature in cannabis voorkomt, mensen met psychosegevoeligheid helpen? Onderzoekers hebben goede hoop. In het UMC Utrecht loopt de Canglia-studie inmiddels al anderhalf jaar om dit grondig uit te zoeken.

Onze hersenen bevatten microglia. Dat zijn cellen die ervoor zorgen dat andere hersencellen op hun best werken. Maar ze verdedigen de hersenen ook tegen ziekten. Onderzoekers denken dat bij schizofrenie deze microglia teveel verdedigen en te weinig verzorgen. Mogelijk herstelt cannabidiol de balans tussen verzorgen en verdedigen. Cannabidiol is een stof die van nature in cannabis voorkomt maar je wordt er niet high of stoned van.

Effecten cannabidiol bij psychose

In dit onderzoek bekijken we nauwkeurig wat het effect is van een behandeling met cannabidiol op de werking van microglia. We vergelijken het effect van cannabidiol met het effect van een placebo; een middel zonder werkzame stof.” vertelt hoofdonderzoeker Matthijs Bossong. Het onderzoek omvat onder meer bloedafname, MRI-scans en vragenlijsten.

Bossong geeft aan dat het nog mogelijk is om deel te nemen. Het gaat om mensen in de leeftijd van 16 – 40 jaar, die minder dan 5 jaar geleden een eerste psychose hebben gekregen.

Hoe ziet deelname eruit?

Elke deelnemer gebruikt 4 weken (28 dagen) capsules met cannabidiol of placebo. Daarnaast blijven alle deelnemers hun normale behandeling met antipsychotica volgen. Het hele onderzoek bestaat uit drie bezoeken aan het UMC Utrecht. Tijdens deze bezoeken wordt persoonlijke en medische informatie verzameld, onderzoek gedaan naar denkvermogen en intelligentie en bloed afgenomen. Tijdens bezoeken 2 en 3 maken we een MRI scan van de hersenen. De financiële vergoeding bedraagt €120. Ook kan er nog €60 extra verdiend worden bij één van de psychologische taken. Reiskosten worden vergoed.

Contact

Opgeven of meer informatie? Kijk op www.canglia.nl, stuur een email naar canglia@umcutrecht.nl of bel 088 756 3459. Het onderzoek loopt van november 2017 t/m december 2019.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *