Veel gezochte termen

Psychosenet Nieuws

Invoering zorgprestatiemodel 2022- Wat betekent het voor jou?

Nieuws Zorgprestatiemodel GGZ & FZ

Het zorgprestatiemodel is een model voor prestatiebekostiging. De ‘prestaties’ bepalen welke vergoeding een zorgaanbieder krijgt voor geestelijke gezondheidszorg of forensische zorg. Een prestatie is in het nieuwe model bijvoorbeeld een consult.

Om de zorguitgaven inzichtelijker te maken wordt er binnenkort niet meer gewerkt met een DBC (Diagnose Behandeling Combinatie), maar met het zorgprestatiemodel. De invoering van het zorgprestatiemodel per 1 januari 2022 zal voor ieder persoon andere gevolgen hebben. Je merkt misschien dat de nota’s die je ontvangt duidelijker zijn. Je kan voortaan bijvoorbeeld zien op welke datum en met wie je een consult hebt gehad, en hoelang dat duurde.

Een nadeel van dit nieuwe model is dat je mogelijk twee keer je eigen risico moet betalen

Vanaf volgend jaar, 01-01-2022, telt de behandeling in de GGZ ieder kalenderjaar opnieuw mee voor het eigen risico.

Bijvoorbeeld: Mensen die in 2021 zijn gestart met een behandeling die ook in 2022 doorloopt, kunnen te maken krijgen met ‘extra’ eigen risico.

Een DBC duurt maximaal één jaar. Je komt bijvoorbeeld in behandeling op 1 maart 2021 en het duurt tot 1 februari 2022. Dit is één behandeltraject en je betaalt maar één keer het eigen risico. In het zorgprestatiemodel ga je twee keer je eigen risico betalen. Je betaalt in dit voorbeeld  voor het jaar 2021 385 euro aan eigen risico aan je zorgverzekeraar. In het jaar 2022 ontvang je nog steeds zorg. Over dit jaar moet je dan opnieuw het eigen risico betalen.

De zorg die je ontvangt verandert niet door het zorgprestatiemodel.

Laat je niet verrassen door deze ongunstige aanpassingen. Heb je vragen over wat dit jou betekent? Vraag dan je behandelaar naar de gevolgen voor jouw situatie.


Redactie PsychoseNet

Informatie vanuit de pers lezen?

Zoek je meer informatie over dit onderwerp?