Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het verstandig om na 23 jaar gebruik van antidepressiva, af te bouwen?

Vraag

Hallo,

Al 23 jaar slik ik antidepressiva. Het langst heb ik Efexor gebruikt. Ik heb niet het idee dat het echt helpt omdat ik nog vaak depessies heb.

Ik wil graag afbouwen maar de arts raadt dit af.

Wat is uw advies?

Bedankt.

Antwoord

Beste B.,

Het is goed om na lange tijd gebruiken van medicatie nog eens te bezien waarvoor deze ooit bedoeld waren, of dat probleem er nog steeds is (of de kwetsbaarheid daarvoor), en of die medicijnen nog wel nodig zijn.

De enige manier om er echt achter te komen is door het heel geleidelijk af te bouwen. Zeker met venlafaxine (Efexor) moet je dat in kleine stappen doen om onttrekkingsverschijnselen te voorkomen. Eventueel kun je daarvoor taperingstrips gebruiken. Als je klachten wegblijven: prima. Als ze onverhoopt terugkomen: pech, maar dan weet je wel dat je zo’n middel niet voor niets gebruikt. Bespreek het nog eens met je arts.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
antidepressiva
Medicatie

Lees ook