Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe neem ik afscheid na 40 jaar wekelijks contact met de ggz?

Vraag

Geachte heer Kupka,

Sinds enige tijd heb ik een andere psychiater die ik drie keer gesproken heb. Toen deze psychiater hoorde dat ik 40 jaar binnen de ggz in behandeling ben, besloot hij eigenlijk zonder op de hoogte te zijn van mijn klachten dat hij de behandeling per direct zou willen beëindigen.
Omdat ik ondanks het lange ggz-traject onderbehandeld ben geweest. Het traject bestond uit contact met één en dezelfde SPV’er, gedurende 35 jaar.

Nu krijg ik eindelijk de kans om schematherapie te volgen bij een vrijgevestigde therapeut. Deze wil dat ik in geval van een crisissituatie in behandeling blijf bij de ggz-instantie. En ook voor steunende contacten.

Ik zou ook afscheid willen nemen van de ggz. Maar dat levert mij grote angst op, mede omdat ik afhankelijk ben (gemaakt) en ik hierdoor niet weet hoe en op welke manier ik afscheid zou kunnen nemen en in welk tempo.

De psychiater die de schematherapie geeft zegt dat het niet automatisch zo is dat ik na de therapie verder kan zonder contact met de ggz, maar de psychiater van de instantie heeft zijn mening en besluit genomen lijkt het. Ik voel me niet gehoord!

Heeft u wellicht tips hoe en in welk tempo ik afscheid zou kunnen nemen?

Dank u wel.

Antwoord

Beste I.,

Ik kan jouw situatie op afstand natuurlijk niet echt beoordelen, maar snap ook wel dat het na zo’n lange tijd van behandeling (zelfs als er in die behandeling niet zoveel meer gebeurde) een hele stap is om die te stoppen.

Bij elke behandeling gaat het erom dat je samen met de behandelaar duidelijke doelen stelt: wat is het probleem, wat zou je willen bereiken, en wat zijn daarvoor de behandelmogelijkheden? Leg dit nog eens voor aan de psychiater. ‘Steunende contacten’ zonder concreet behandelbaar doel zijn niet zinvol. Niet alle problemen die mensen hebben kunnen en moeten in de ggz worden behandeld. Weer ‘op eigen benen’ staan, eigen regie nemen, kan ook een verademing zijn.

Er zijn ook herstelacademies waar mensen samenkomen en elkaar steun en advies geven zonder bemoeienis van de ggz. Wat betreft de schematherapie: het zou goed zijn als die behandelaar nog eens overlegt met de psychiater van de ggz om af te spreken wie wat doet.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling

Lees ook