Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Achterdochtige gedachtes door jaloezie

Vraag

Ik heb nu vier jaar een relatie met mijn vriend. Hiervoor heb ik een lange relatie gehad waarvan er drie kinderen zijn geboren. Mijn ex heeft mij verlaten voor een tien jaar oudere vrouw. Het kwam hard aan.

Na vijf jaar kreeg ik dus met mijn nieuwe vriend en hij is wel een heel ander persoon dat ik gewend ben. Heel open en enthousiast. Wat ik juist heel fijn vind. Maar ik blijf elke keer achterdochtig als hij alleen weg gaat. Er zijn nog een aantal dingen die me gewoon ook dwars zitten wat mij zo achterdochtig maakt.

Kunt u mij hierbij helpen?

Antwoord

Ik kan je helpen met advies.

Een beetje jaloezie is normaal maar bij sommige mensen loopt het een beetje uit de hand. Vaak heeft dit te maken met je eigen onzekerheid en te weinig vertrouwen in jezelf, waardoor je onbewust er van uit gaat denkt dat je partner ook wel een laag beeld van jou zal hebben.

Het gevolg kan zijn destructieve jaloezie met checken, controleren en ruzies. De relatie lijdt er onder, vooral als de ene partner een open persoon is die makkelijk contact maakt met alles en iedereen en de andere (de jaloerse) juist wat geslotener is en wat moeilijker contact maakt.

Hoe hier iets aan te doen?

Door hulp te zoeken bij een psycholoog (via de huisarts) en je kwetsbaar op te stellen, en je partner er bij te betrekken. Als hij open is zal hij het begrijpen.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jim van Os op 10 juli 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook