Main content

Vraag

Ik heb last van gedachten die soms heel extreem zijn en zo in mijn hoofd blijven doorhameren dat ik deze gedachtes ook als werkelijkheid begin te zien.

Ik ben heel achterdochtig geworden en dat reflecteer ik naar mijn mijn vriendin toe. Waardoor ik haar vaak beschuldig van zaken waarvan ik eigenlijk al weet dat het niet klopt. Maar het stemmetje of de gedachtes blijven maar winnen en pushen mij om zo te handelen.

Deze paranoïde gedachtes maken heel veel stuk, probeer mij emoties in bedwang te houden maar de bom barst soms los met catastrofale gevolgen. Boosheid die soms uren duurt en zelfs de volgende dag nog. Ik weet me soms geen raad.

Antwoord

Allereerst: wat GOED dat je ons schrijft hierover en wat GOED dat je ook in behandeling bent.

Achterdocht en jaloezie in de relatie, die gepaard gaat met heftige emoties en explosiviteit, is iets wat je inderdaad aan moet pakken, want het kan (letterlijk) levensgevaarlijk zijn.

Het begint er mee te herkennen wat er achter zit: jouw eigen angst dat je in de steek gelaten wordt. En hier zit weer achter je eigen onzekerheid en je gebrek aan eigenwaarde.

Waardoor je misschien niet zo vlot bent in sociaal opzicht als je zou willen zijn.

De enige manier om je er tegen te wapenen is: vertrouwen ontwikkelen in jezelf.

En leren niet meer bang te zijn om eventueel alleen door het leven te gaan; elke dag bereid zijn om te accepteren dat de ander (je vriendin) altijd vrij is om te beslissen om zonder jou verder te gaan; dankbaar zijn voor elke dag die jullie samen zijn, in de wetenschap dat de toekomst niet te voorspellen is.

Met andere woorden: als je voldoende zelfvertrouwen hebt en elke dag opnieuw bereid bent om haar de vrijheid te geven (die ze natuurlijk ook heeft) om je te verlaten.

En het gekke is: hoe meer je bereid bent om de ander te laten gaan, omdat je voldoende eigenwaarde en vertrouwen hebt in jezelf, des te meer de ander zich aan je zal hechten.

Dus: werken aan je zelfvertrouwen en eigenwaarde. En eventueel je wat meer ontwikkelen in de sociale omgang.

Het is ingewikkeld - maar je bent begonnen er aan te werken, heel goed!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Beantwoord door: Jim van Os op 25 april 2018
  • Deel deze pagina: