Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kunt u mij advies geven over afbouw van medicijnen?

Vraag

Beste Peter,

Ik vroeg me af of ik u kan inhuren om aan adviesverslag te schrijven aan een psychiater in België. Deze behandelt momenteel mijn broertje die duidelijk overgemediceerd is (slaapt 20 uur per dag).

Omdat er meerdere middelen naast elkaar gebruikt worden wil ik de afbouw zo veilig mogelijk laten starten en heb ik de arts verteld dat ik op zoek ga naar een expert. Via via ben ik bij u terechtgekomen.

Ik hoor graag van u.

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste N.,

Ik begrijp je vraag maar ik kan helaas niet aan je verzoek voldoen. Ik ben namelijk zelf geen arts maar onderzoeker en ervaringsdeskundige. Ik kan wel informatie verschaffen maar mag geen medisch advies geven. Daarbij komt dat informatie die ik geef gaat over HOE medicijnen die onttrekkingsverschijnselen kunnen veroorzaken verantwoord kunnen worden afgebouwd. Of iemand die (meerdere) medicijnen gebruikt die allemaal terecht gebruikt en of die met één of meer van die medicijnen weer zou kunnen stoppen, en in welke volgorde dat dan zou moeten gaan, dat is echt iets heel anders.

Het is belangrijk om hierbij te beseffen dat er vrijwel altijd sprake is van keuzes. Zowel voor de arts als voor de patiënt, omdat we over een heleboel dingen gewoon nog niet genoeg weten. Daarom is het bij de vraag, die je voor je broer terecht stelt, belangrijk om hierover samen met de behandelaar te spreken. Dat kan aan de hand van een paar eenvoudige vragen:

  • Zijn alle medicijnen die uw broer slikt wel allemaal nodig?
  • Zijn de doseringen waarin die medicijnen worden gebruikt voor uw broer wel optimaal?
  • Kan het zijn dat een lagere dosis voor uw broer beter zal werken?
  • Kan het voor uw broer beter zijn om met één of meer medicijnen te stoppen?
  • Hoe kan dit op een verantwoorde manier en in goed overleg tussen arts en patiënt en misschien ook één of meerdere naasten, zorgvuldig en verantwoord worden uitgeprobeerd?

Het kan voor uw broer mogelijk veel opleveren als dit op een goede manier wordt uitgezocht, waarbij het van belang is dat dit niet overhaast of te snel wordt gedaan. Dus liever niet met meerdere medicijnen tegelijk stoppen, omdat dan bij problemen niet duidelijk is door welk medicijn die veroorzaakt worden. En om bij afbouw van een medicijn niet te snel te gaan om onttrekkingsverschijnselen zoveel mogelijk te voorkomen, waarbij het voor uw broer en zijn behandelaar belangrijk is om die afbouw goed te (zelf)monitoren.

In de praktijk is het voor behandelaars moeilijk om het afbouwen goed te doen als ze daarbij alleen gebruik kunnen maken van de beschikbare standaarddoseringen van de apotheker, omdat de laagste doseringen daarvan vaak te hoog zijn. Met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips) kan dit wel heel goed. Bij deze medicatie zit ook altijd een eenvoudig zelfmonitoringformulier dat uw broer één keer per dag moet invullen (of door iemand anders kan laten invullen). Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Als dit wordt gedaan dan helpt uw broer zichzelf en zijn behandelaar om te zien hoe goed het afbouwen gaat, waardoor het mogelijk is om het afbouwschema op tijd aan te passen als blijkt dat dat nodig is.

Hoe verantwoord afbouwen in zijn werk gaat, al dan niet met behulp van afbouwmedicatie, kun je verder zelf nalezen in de tips voor afbouw van medicatie.

Samengevat:

Ik kan geen rapport als deskundige voor je schrijven. Als je daar toch behoefte aan hebt, dan moet je je denk ik wenden tot een daarvoor bevoegde (psycho)farmacoloog apotheker. Maar ik denk zelf dat je samen met je broer en zijn behandelaar(s) een heel eind moet kunnen komen als je bovenstaande informatie goed bestudeert en als je broer, al dan niet door jou geholpen, samen met zijn behandelaar(s) zoveel mogelijk de regie kan houden over de manier waarop jullie zijn problemen willen gaan aanpakken. Misschien is dat zelfs wel het allerbelangrijkste. Het is misschien niet het allermakkelijkste om te doen, maar als hieraan voldoende tijd en zorg wordt besteed, dan hoop ik voor je broer (en voor jou) dat dat veel zal opleveren.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 17 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie

Lees ook