Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

afbouw Abilify i.c.m. stoppen met roken

Vraag

Ik heb een vraag; ik slik momenteel 17,5 mg abilify per dag en ik wil dit eventueel af gaan bouwen met behulp van taperingstrips. Nu is het mogelijk om van 30 naar 15 mg af te bouwen, maar ik kan op de site van de strips niks vinden over doseringen beneden de 30 mg die naar 15 gaan. Mijn psychiater heeft voorgesteld om een maal per week een tablet van 2,5 mg eraf te halen, dit te evalueren en zo om de zoveel weken een dag eruit te pikken waarop ik weer een tabletje meer eraf haal zodat ik uiteindelijk op die 15 mg uitkom.

Ik heb dit mooie idee uitgeprobeerd, maar in combinatie met een stoppoging van mijn roken was dit al te heftig.

Ik kan natuurlijk het risico nemen en het nogmaals proberen, maar aangezien ik erg gevoelig ben voor medicatie en afbouw, en ik het middel al 10 jaar slik, wil ik voorzichtig zijn.

Heeft u een suggestie?

Antwoord

Hoi Lars,

Je kunt met de strips in principe van alles naar alles, volgens mij. De doses zijn flexibel. De arts die het voorschrijft kan de taperingstrip voor jou voorschrijven zoals je hem wil hebben. Het is volgens mij ook een prima idee om 2.5mg te minderen tot 15mg. Dat moet kunnen want heel geleidelijk.

Of je tegelijkertijd moet willen stoppen met roken en afbouwen van medicatie weet ik niet, dat is misschien geen goed idee want stoppen met roken produceert stress en dat kun je nu missen als kiespijn!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jim van Os op 25 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

abilify
Bijwerkingen

Lees ook