Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Afbouw lithium; wat is het gewenste tempo en wat kan ik verwachten?

Vraag

Na langdurig en grondig overleg met mijn psychiater ben ik gestart met de afbouw van mijn lithium carbonaat capsules. Ik gebruikte 1000 mg per dag de afgelopen 11 jaar. We hebben het volgende schema bedacht; elke maand minderen met 100 mg.

Mijn vragen: is dit een tempo wat u aanraadt? Hoe vaak is tussentijds bloed prikken i.v.m. mijn bloedspiegel wenselijk? Kan ik verwachten dat ik afval tijdens het afbouwen, na gewichtstoename van in totaal 10 kilo sinds de start van het gebruik ervan?

Alvast dank voor uw reactie.

Antwoord

Los van de vraag of afbouwen in jouw geval verstandig is (heb ik geen oordeel over) is het aangegeven tempo goed.

Tussentijds een bloedspiegel prikken is eigenlijk niet zinvol als je op 0 uit wilt komen, want die gaat alleen maar dalen. Dat is alleen nuttig als je niet zozeer helemaal wilt stoppen, maar wilt weten wat de laagste dosis is die voor jou nog werkzaam is (dus een stapje hoger dan de dosis waarbij je onverhoopt weer klachten krijgt).

Waarschijnlijk ga je afvallen nadat je gestopt bent met lithium. Bewegen en op je dieet letten is daarbij toch ook wel nodig.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Medicatie

Lees ook