Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik zie op tegen afbouwen escitalopram, kan ik voortijdig overstappen op fluoxetine?

Vraag

Ik gebruik escitalopram (Lexapro 20 mg) vanwege angst- en dwangklachten. Aangezien het niet werkt heb ik in overleg met mijn huisarts besloten iets anders te gaan proberen.

Ik zie ontzettend op tegen het afbouwen naar 10 mg. In het verleden heb ik ook veel problemen ervaren bij het afbouwen van bijvoorbeeld Seroxat (paroxetine).

Bovendien voel ik me nu al zo vreselijk slecht dat ik vrees dat ik de onttrekkingsverschijnselen er niet bij kan hebben. Als ik dit heel geleidelijk wil doen ben ik zo drie/vier maanden verder. Daarbij komt dan weer een opbouwperiode naar een nieuwe SSRI.

Is er een mogelijkheid om een overstap van 20 mg Lexapro naar bijvoorbeeld 10 mg Prozac (fluoxetine) te maken? En is Lexapro ook in druppelvorm verkrijgbaar, in verband met het geleidelijk kunnen afbouwen?

Ik hoor het heel graag.

Antwoord

Beste R.,

Je wilt overstappen van 20 mg escitalopram (Lexapro) op 10 mg fluoxetine (Prozac) door EERST de escitalopram af te bouwen en DAARNA de fluoxetine weer op te bouwen. Ik leg uit waarom dat niet de meest verstandige aanpak is.

Escitalopram en fluoxetine remmen in jouw lichaam allebei hetzelfde eiwitmolecuul, de zogenaamde serotonine transporter. Wat jij van plan bent te gaan doen is om EERST de rem van de escitalopram er helemaal af te halen en DAARNA de rem van de fluoxetine er weer op te zetten. Je verstoort EERST een evenwicht in jouw lichaam om dat DAARNA weer te herstellen. Die verstoring is onhandig omdat je daar last van kunt krijgen.

Het is veel beter om die remming tijdens die overstap zoveel mogelijk constant te houden. En dat kan ook. Wat je daarvoor moet doen is het ene antidepressivum afbouwen en TEGELIJKERTIJD het andere antidepressivum opbouwen. Als dat op een goede manier gebeurt, dan kun je ongewenste klachten tijdens die overstap tot een minimum beperken. En dan hoeft zo’n overstap ook niet heel lang te duren.

Om dit op de juiste manier te kunnen doen moet je rekening houden met ingewikkelde zaken zoals halfwaardetijden van de twee antidepressiva. Voor jou als patiënt is dat waarschijnlijk niet te doen en waarschijnlijk is dat ook voor je behandelaar te ingewikkeld, al was het maar omdat hij of zij van de zorgverzekeraar niet voldoende tijd krijgt om de juiste switch-schema’s uit te werken. Voor apothekers ligt dat anders. Die horen de kennis te hebben om voor zo’n switch de juiste berekeningen te maken.

Regenboog Apotheek Bavel is hier al mee begonnen en ontwikkelt zogenaamde switchstrips waarmee je zo’n overstap in 28 dagen kunt maken. Als je tijdens de 28 dagen waarin je die overstap gaat maken gebruik maakt van het zelfmonitoringformulier dat bij de switchstrip zit dan kun je zelf goed bijhouden of alles voor jou naar wens blijft gaan. Ik raad je aan om dat ook te doen, want door dat formulier één keer per dag in te vullen help je jezelf en je behandelaar om ervoor te zorgen dat alles voor jou zo goed mogelijk blijft gaan. Dat invullen is niet ingewikkeld en kost je niet veel tijd.

Laat dit antwoord lezen aan je huisarts. Om aan jou een switchstrip voor te schrijven moet je huisarts contact opnemen met de Regenboog Apotheek. Deze nieuwe mogelijkheid om patiënten beter te helpen wordt op www.taperingstrip.nl namelijk nog niet gemeld.

Ten slotte meld ik je nog dat je medicatie in druppelvorm liever niet moet gebruiken om af te bouwen.
Vloeibare medicatie is daarvoor niet ontwikkeld en ook niet getest. De nauwkeurigheid van het doseren is bij de lage doseringen die voor verantwoord afbouwen vereist zijn in de praktijk (veel) te laag. Veel mensen die dit toch proberen melden dat ze dan (grote) problemen ondervinden. In het Multidisciplinair document ‘Afbouwen SSRI’s & SNRI’s‘ uit 2018 wordt het gebruik van vloeibare medicatie voor afbouwen dan ook terecht als risicofactor gezien en daarom afgeraden.

De beste manier om verantwoord af te kunnen bouwen is om gebruik te maken van afbouwmedicatie (taperingstrips). De doseringen daarin zijn door het gebruik van tabletten wel heel nauwkeurig. Vergelijkbare of betere alternatieven voor afbouwmedicatie zijn er op dit moment niet. Farmaceutische bedrijven die dat hadden moeten doen hebben nooit de (lage) doseringen geleverd die voor verantwoord afbouwen nodig zijn. Zorgverzekeraars die afbouwmedicatie niet willen vergoeden kunnen, ook al beweren ze soms iets anders, geen goede alternatieven noemen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 13 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Angst en Dwang
Fluoxetine
Medicatie

Lees ook