Main content

Vraag

Ik wil lorazepam afbouwen, maar omdat ik bang ben dat diazepam mijn klachten zouden vermeerderen (ik heb tinnitus) wil ik bij lorazepam blijven. Volgens een psychiater waar ik in het verleden contact mee had, kon ik beter lorazepam afbouwen dan over te stappen op een ander middel zoals diazepam.

Ik wil dit zo langzaam mogelijk doen. Is afbouwen van lorazepam mogelijk, of dien ik op diazepam over te stappen?

Antwoord

Er zijn zeker mensen die succesvol lorazepam hebben afgebouwd zonder over te stappen op diazepam.

Kan geprobeerd worden geleidelijk via de bestaande doseringen en via kleine stapjes met de 1mg/ml drank.

Sommige mensen stoppen het liefst heel geleidelijk en gecontroleerd met behulp van een lorazepam taperingstrip (niet alle zorgverzekeraars vergoeden).

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Lees verder over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Jim van Os op 4 juli 2019
  • Deel deze pagina: