Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Hoe weet je of er sprake is van auditieve hallucinaties óf van tinnitus?

Vraag

Beste Wim,

Hoe kun je weten of de geluiden die je hoort, zoals sirenes en gebonk, auditieve hallucinaties zijn of dat het bijvoorbeeld tinnitus is?

Ik ga ervan uit dat er een verschil in aanpak is, al naar gelang de oorzaak?

Dank voor het antwoord.

Antwoord

Goede vraag!

Auditieve hallucinaties = geluiden horen die er in de buitenwereld niet zijn. Dit verschijnsel heeft inderdaad veel verschillende oorzaken.

Bij tinnitus komen auditieve hallucinaties regelmatig voor. Mensen met tinnitus beschrijven vaak geluiden als geroezemoes, muziek, bellen of sirenes. Ook bij slechthorendheid kunnen er allerlei auditieve hallucinaties ontstaan, inclusief het horen van stemmen.

Bij psychiatrische aandoeningen waarbij auditieve hallucinaties voorkomen, zoals een psychose, dissociatie of borderline persoonlijkheidsstoornis, zijn er méér verschijnselen, zoals teveel betekenis geven aan de auditieve hallucinaties (bijvoorbeeld iemand zit in mijn hoofd en geeft me opdrachten), traumatische dingen in het verleden die de auditieve hallucinaties triggeren of heftige emoties en sterke gevoeligheid voor stress.

Het klopt dat de aanpak van auditieve hallucinaties verschillend is, al naar gelang de oorzaak. Bij slechthorendheid is een goed hoortoestel belangrijk. Bij tinnitus helpt het om te weten dat de auditieve hallucinaties worden veroorzaakt door schade in het gehoorsysteem, en moeten mensen leren hun aandacht ervan af te leiden. Bij psychiatrische oorzaken kan psychologische behandeling effectief zijn, leren omgaan met stress, en kunnen antipsychotische medicijnen de auditieve hallucinaties laten verdwijnen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Wim

Heb je ook een vraag voor een eSpreekuur expert? Stel je vraag -gratis en anoniem- via deze link.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 15 juli 2021

Gerelateerd

Meer over

hallucinatie
Psychosegevoeligheid
tinnitus

Lees ook