Main content

Vraag

Kan je agressie of woedeaanvallen hebben door manie en depressie?

Antwoord

Zowel manie als depressie zijn complexe ontregelingen van het gevoelsleven en de activiteit. Bij depressie is er van alles te weinig (geen fut, geen zin, geen trek, geen slaap, geen positief gevoel, enz.) en bij manie van alles teveel (enorme dadendrang, veel ideeën en plannen, veel emoties, enz.).

Manie en depressie kunnen ook wel eens door elkaar lopen of elkaar heel snel afwisselen, wat de zaak nog ongrijpbaarder maakt. In een dergelijke verwarrende toestand zijn gevoelens van boosheid heel gebruikelijk. Vooral bij de manie kan dit, door die enorme drive die mensen dan hebben, leiden tot woede-uitbarstingen en (vooral verbaal) agressief gedrag. Soms leidt het dan ook tot conflicten of zelfs vechtpartijen. Achteraf begrijp je dan niet hoe dat zo gekomen is en is het vaak heel verdrietig en ook beschamend.

Het zijn uitzonderlijke toestanden waarin je de gewone persoon tijdelijk niet herkent. Snappen hoe deze aandoening in elkaar zit kan het begrip bij alle partijen vergroten en achteraf helend werken.

Daarom is het goed dat je deze vraag stelt. Ik hoop dat veel mensen hem lezen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 19
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2019
  • Deel deze pagina: