Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is er geen ander alternatief voor temazepam dan zolpidem?

Vraag

Beste Peter,

Ik heb 12 jaar temazepam gebruikt maar heb nu van mijn huisarts zolpidem gekregen omdat temazepam niet meer leverbaar is.

Ik moest in een keer overstappen op zolpidem en ben daar erg naar van. Ik voel me duizelig, angstig en heb last van een onwerkelijk gevoel. Mijn huisarts wil niks anders voorschrijven. Ze zei dat ik anders maar cold turkey moet stoppen.

Wat moet ik nu doen?

Kan ik in plaats van zolpidem niet een andere ‘pam’ gebruiken tot de temazepam weer leverbaar is?

Alvast dank voor het meedenken.

Antwoord

Beste I.,

Wat je het beste zo snel mogelijk moet en ook kunt doen is weer temazepam gaan gebruiken. Wat je daarvoor moet doen is aan je huisarts vragen of zij je temazepam voorschrijft van de Regenboog Apotheek. Omdat de Regenboog Apotheek lage doseringen maakt voor gebruik in taperingstrips en omdat er taperingstrips zijn voor temazepam, kan je huisarts je daarvan iedere gewenste dosering voorschrijven via het bestelformulier.

Dat je klachten hebt door het overstappen op een ander slaapmiddel is niet gek. Voor veel mensen is zo’n overstap problematisch. Daarom is het heel treurig voor een heleboel mensen dat apotheken nu opeens geen temazepam meer in huis hebben.

Cold turkey stoppen met temazepam is buitengewoon onverstandig. Omdat je al 12 jaar temazepam hebt gebruikt is het vrijwel zeker dat je heel ernstige klachten gaat krijgen als je daar in één keer mee zou stoppen. Dat je nu al na het overstappen op zolpidem veel klachten krijgt wijst daar ook op.

Wat je moet doen als je met temazepam of andere psychofarmaca wilt gaan stoppen, is heel geleidelijk afbouwen met een snelheid die voor jou passend is. Hoe je dat kunt doen kun je nalezen in de algemene uitleg over verantwoord afbouwen die je onder dit antwoord vindt. Je kunt dit antwoord ook aan je huisarts laten lezen.

Ik hoop dat je snel weer temazepam kunt gaan gebruiken en daardoor ook weer snel van je klachten af zult komen.

Met vriendelijke groet,

Peter


ALGEMENE UITLEG OVER VERANTWOORD AFBOUWEN IN DE PRAKTIJK
Als je medicatie gebruikt raakt je lichaam daaraan gewend. Over wat er dan in je lichaam allemaal kan gebeuren is best veel bekend maar nog lang niet genoeg om te kunnen voorspellen of en wanneer en hoe snel iemand onttrekkingsklachten zal krijgen, hoelang die dan zullen duren en hoe erg die dan zullen zijn.

Omdat je niet van tevoren precies kunt weten of de snelheid waarmee je gaat afbouwen voor jou goed is, moet je tijdens het afbouwen proberen om iedere dag bij te houden hoe goed dat voor jou gaat. Zolang het goed gaat kun je verder gaan met afbouwen volgens het schema dat was gekozen. Als je merkt dat je tijdens het afbouwen (onttrekkings)klachten begint te krijgen, dan is dat een teken dat het afbouwen voor jou te snel begint te gaan.

Wat je dan NIET moet doen is zomaar verder gaan met het verlagen van de dosis, omdat onttrekkingsklachten dan nog erger zullen worden. En dat wil je niet. Wat je WEL moet doen is contact opnemen met je behandelaar en bespreken of je bijvoorbeeld een tijdje op dezelfde dosis gaat blijven. We noemen dat stabiliseren. Stabiliseren doe je om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de dosis waarop je zat toen je klachten begon te krijgen. Onttrekkingsverschijnselen zullen hierdoor verminderen en hopelijk weer helemaal verdwijnen. Dat kan heel snel gaan. Als dat gebeurd is, dan kun je daarna als je je weer goed en sterk genoeg voelt verder gaan met afbouwen. Alleen moet je dat dan langzamer doen dan je eerder deed.

Als je op deze manier met je behandelaar goed kunt samenwerken dan heb je de minste kans op problemen en de grootste kans dat het afbouwen zal lukken. Als je daarvoor meer tijd nodig hebt, dan moet je die tijd ook nemen.

De beste manier om geleidelijk en verantwoord af te bouwen zoals hierboven bedoeld is, is om de dosis in een aantal kleine stapjes te verlagen waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes naar het einde toe steeds kleiner worden. In technische termen noemen we dat hyperbolisch afbouwen. Je kunt dit vergelijken met de manier waarop een kind van een glijbaan afgaat. In het begin gaat dat sneller maar door de curve van de glijbaan gaat dat naar het einde toe steeds langzamer. Dat zorgt ervoor dat het kind, ook al gaat dat in het begin heel snel, aan het eind toch zonder schok en heel gelukkig tot stilstand kan komen. Bij afbouwen probeer je hetzelfde te bereiken. Waarbij je jezelf kunt helpen door tijdens het afbouwen goed op te letten hoe dat voor jou gaat zodat het afbouwschema op tijd kan worden aangepast als je merkt dat het voor jou te snel begint te gaan (dat wil zeggen als je door het afbouwen klachten krijgt).

Bij afbouwmedicatie zit altijd een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd. Als je dat iedere dag doet dan kun je veel beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat, en als je het ingevulde formulier aan je behandelaar laat zien dan kan hij of zij dat ook zien. Dat helpt jullie om samen goede beslissingen over jouw afbouw te nemen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 18 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook