Main content

Vraag

Ik ben een meisje van 17 jaar en ik ben heel erg bang dat ik psychotisch word. Ik heb al zo lang als ik me kan herinneren een angst stoornis en ik dacht dat ik hier doorheen was gekomen vorig jaar maar sinds het begin van dit schooljaar (ik studeer nu net ben net op kamers) is die angst er weer.

Ik had ook voor het eerst truffels gedaan en ik ben toen ontzettend slecht gegaan en sindsdien gaat het helemaal verkeerd voor m’n gevoel. Ik ben zo bang dat ik het gevoel van de realiteit kwijtraak dat ik hier soms dagelijks paniekaanvallen door krijg. Ook heb ik vaak beelden of gedachtes die ik heel erg naar vind en me heel erg voor schaam. Bijvoorbeeld denken aan voor de trein springen als ie aankomt, iemand ervoor duwen of seksueel denken over dingen waarvan ik heel erg naar word. Ik heb ook periodes waarin ik intens ongelukkig ben en dan weer periodes waarin ik intens gelukkig ben. Ik weet gewoon echt even niet wat ik moet doen en ik wil gewoon echt geen psychose.

Heeft u tips hoe ik dit kan vermijden en gaat dit over of is dit voor altijd?

Heel erg bedankt alvast.

Antwoord

Je zit in een levensfase waarin er veel verandert. Niet alleen in je lichaam (hormonen, hersenen) maar ook om je heen: gaan studeren, het huis uit en zelfstandig wonen. Dat is de periode in een mensenleven waarin velen zich erg ongelukkig kunnen voelen en waarin veel psychische klachten voorkomen. Gewoonlijk gaat dat na een tijdje weer weg, als er wat meer stabiliteit komt

Om het gevoel van realiteit denken kwijt te raken en angstaanvallen te hebben, is super vervelend. Soms helpt het om je je te realiseren dat rare gedachten slechts gedachten zijn. Zowat iedereen denkt op het station wel eens dat hij een ander voor de trein kan duwen (ik wel in ieder geval). We denken allemaal rare dingen en dat moet je niet te serieus nemen (de darmen produceren scheten, en de hersenen produceren de meest vreemde gedachten).

Van belang is dat je gezonde dingen doet, dingen die jouw stabiliteit vergroten: houd je slaapritme, goede voeding, voldoende lichaamsbeweging, dagelijks face to face-contact met anderen, en dingen doen die jou stimuleren. En drugs vermijden.

Als je nog steeds denkt dat je mogelijk een psychose-kwetsbaarheid hebt, kun je je het beste richten tot een EDIT-team. Dat staat voor Early Detection and Intervention Team. Daar kun je met een kort vragenlijstje (en eventueel via een wat uitgebreider interview) checken of je een wat hogere kans hebt op een psychose.

Heb je zo wat info die je zocht?

Groeten, Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

 

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 17
Beantwoord door: Tom van Wel op 2 december 2019
  • Deel deze pagina: