Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Angstig na psychose

Vraag

Ik heb in 2017 een psychose gehad waarbij ik me haren heb geknipt ik had heel mooi lang haar. Ik heb denk ik ernstige psychische stoornis overgehouden omdat het lijkt alsof ik een stukje persoonlijkheid eraf heb geknipt.. Hierdoor voel ik me heel onzeker en angstig. Wat kan ik doen?

Antwoord

Dat je dat denkt is interessant. Want mijn eerste reactie zou zijn.. is dat echt zo of is dit een waan. En wat is echt? Dus wat jij gelooft is wat jij gelooft en wat jij ervaart en dat is fijn en prettig als je daar erkenning en aandacht voor krijgt.

Je angstig en onzeker voelen zijn signaal functies dat je niet op je gemak bent. Heb je in het verleden moeten dealen met onveilige situaties, of is er in je huidige leven iets aan de hand waardoor je je zo voelt? Ik raad je aan om dit met mensen in je omgeving te bespreken. Wanneer je er over kan praten, je hart kan luchten, kan je anderen om tips vragen, steun vragen. Ook kan je als dat nodig is bij anderen geborgenheid zoeken tot je weer wat beter in je vel zit. Er in je eentje mee blijven rondlopen lijkt me niet verstandig. Je kan ook naar de huisarts gaan en bespreken waar je last van hebt. Met de juiste inschatting krijg je wellicht een doorverwijzing naar ondersteuning die passend is.

Enerzijds is het goed om te achterhalen waar je angst vandaan komt. Anderzijds is het ook goed om je te richten op je sterke kanten van jezelf. Ga dat vooral weer oppakken. Doe de dingen waar je je sterker door voelt, waar je blij van wordt. Onderneem activiteiten met mensen waar je op je gemak mee bent. Dan komt dat hopelijk ook weer tevoorschijn.

Tot slot een hele praktische: ook je haar weer lang laten groeien? Niet om iets ingewikkelds op te lossen, maar om iets te herstellen waar je zelf het meest tevreden over bent.

Sterkte met alles en succes met je herstel, Jeroen

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 34
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 1 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook