Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ik last van een angstige episode en heb je misschien nog tips?

Vraag

Hallo Jim,

Twee jaar geleden heb ik een ontzettende bad trip gehad. Ik kwam in een vervreemdende wereld met gevoelens van derealisatie en depersonalisatie. Ik dacht dat ik droomde en op een bepaald punt had ik het idee dat misschien de wereld wel tegen mij was. Ik ervaarde alles als nep.

Toentertijd heeft een ‘vriend’ de ‘grap’ gemaakt dat ik een psychose had en maar moest accepteren dat ik nooit meer gezond zou worden. Dat zorgde alleen maar voor meer paniek. Ik heb hard gewerkt en kwam er uiteindelijk uit. Het heeft wel zo zijn littekens achtergelaten.

Ik schaam mij onwijs voor die periode na de bad trip en kan ook niet loslaten hoe graag ik de tijd zou willen terugdraaien. Ik merk dat ik de laatste tijd mezelf steeds weer blijf afvragen of ik droom en of mensen nep zijn. Deze keer oogt alles echt, dus krijg ik een soort kortsluiting in mijn hoofd en raak ik in paniek.

Heb ik gewoon last van een angstige episode? En heb je misschien tips?

PsychoseNet heeft veel betekend voor mij in die tijd.

Groeten,

Anoniem

Antwoord

Hey Anoniem,

Wat goed dat je hier aangekomen bent!

Wat je beschrijft past denk ik het best bij inderdaad angst in het kader van de voor jou zeer traumatische periode van de bad trip.

Op zich niets ernstigs als je er goed mee kan leven, maar als het ontwrichtend voor je is en je er niet goed door kunt functioneren is het raadzaam om een therapie als EMDR te doen voor de post-traumatische effecten van de bad trip.

Belangrijk is in ieder geval om je niet te schamen! Het leven brengt allerlei experimenten met zich mee, sommige lukken en andere minder. Het feit dat je het leven probeert te leven is geen reden voor schaamte…

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 21
Beantwoord door: Jim van Os op 4 augustus 2020

Gerelateerd

Meer over

angst
Drugs en alcohol

Lees ook