Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is het verschil tussen trauma, angst en een echte psychose?

Vraag

Hoe kom je erachter of achtervolgingswaan en het soms waarnemen van geluiden of  beelden bij PTSS en trauma horen, of bij psychose?

Ik heb de volgende diagnoses: (C)PTSS, autismespectrumstoornis en borderline persoonlijkheidsstoornis.

In schematherapie leer je het verschil tussen de verschillende modi zoals bijvoorbeeld de straffende ouder en de gezonde volwassene. Maar is de stem van ‘de straffende ouder’ niet gewoon een hallucinatie?

Kortom, wat is het verschil tussen trauma, angst, klachten als gevolg van vermoeidheid en een echte psychose?

Antwoord

Beste V.,

Dank voor je vraag!

Je zit een beetje op het verkeerde spoor. Er is namelijk geen absoluut onderscheid tussen trauma, autisme, angst, vermoeidheid en psychose. Het zijn dingen die de neiging hebben om (i) samen de kop op te steken, (ii) elkaar te beïnvloeden, (iii) elkaar af te wisselen over de tijd.

Waar het om gaat is dit: waar heb je het meeste last van? Want waar je het meeste last van hebt moet het eerst worden aangepakt. Kan zijn vermoeidheid, kan zijn stemmen, kan zijn angst, kan zijn autisme-gerelateerde problemen, kan alle vier….

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 28 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

angst
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook